Peste 300 de blocuri din sectoarele 2 și 3 ale Capitalei sunt afectate de una dintre cele mai mari avarii ale sistemului de termoficare din ultimii 30 de ani. În timp ce bucureștenii îngheață de frig în propriile locuințe și nu au cum să se spele, autoritățile dau vina unele pe celelalte.

Gabriela Firea: Sabotaj! Vom depune plângere penală

Sistemul de termoficare din București este operat de ELCEN, din subordinea Ministerului Economiei, care deține CET-urile și care produce agentul termic și Compania Municipală Termoenergetica București din subordinea Primăriei Capitalei, companie construită pe fundația defunctului RADET intrat în faliment.

Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti (CMTEB) a anunțat că, în urma unor manevre efectuate de CET-SUD, din cadrul ELCEN – „entitate aflată în subordinea Ministerului Economiei, manevre ce au constat în modificarea debitului ce a determinat creștea bruscă a temperaturii agentului termic solicitat cu aproape 20 de grade – au fost înregistrate fluctuații de presiune în sistemul de termoficare, care au produs o avarie la rețeaua primară ce alimentează Sectoarele 2 și 3 din Municipiul București”, a anunțat Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

Gabriela Firea își începe postarea pe Facebook folosind etichetele #Sabotaj, #ReaCredinta, #GuvernDusmanosCuOamenii. Primarul General susține, că în mod intenționat, ELCEN prin CET-sud ar fi livrat agent termic cu o temperatură mai mare cu 20 de grade celsius și o presiune mai mare, lucru care a provocat avaria de proporții.

„S-a «greșit» cu 20 de grade mai mult la livrarea agentului termic, astfel încât s-a produs o avarie foarte gravă. Vom depune plângere penală pentru sabotarea sistemului centralizat de termoficare, care reprezintă infrastructura critică și trebuie asigurată continuitatea, conform legii”

Firea susține că nu este plauzibilă varianta unei erori tehnice și asta pentru că diferența de temperatură este mult prea mare, iar tehnicienii care au făcut manevrele ar fi știut ca vor provoca o mare avarie.

„Acest sabotaj vine la două zile după ce ministrul PNL al economiei a declarat că lucrează la o lege prin care Primăriei Capitalei să i se interzică plata subvenției pentru agentul termic, cu excepția unui număr mic de persoane. Asta înseamnă facturi enorme pentru cetățeni. Pe acest subiect voi reveni cu detalii zilele urmatoare”, a continuat Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

ELCEN: Firea speculează politic o avarie

De cealaltă parte, ELCEN se apără și susține că a livrat agent termic exact așa cum a solicitat Termoenergetica. „Parametrii agentului termic livrat din CTE București Sud înaintea apariției avariei pe rețeaua de transport exploatată de Termoenergetica s-au menținut constant la valorile solicitate de Termoenergetica prin nota telefonică, respectiv: 97-98 grade C, presiune tur: 4,2-4,3 bar, presiune retur: 1,6- 1,7 bar”, susțin reprezentanții ELCEN într-un comunicat de presă publicat ca răspuns la afirmațiile Gabrielei Firea.

ELCEN o acuză pe Gabriela Firea că speculează politic avaria și deturnează, în mod repetat, atenția de la situația gravă în care se află sistemul de termoficare din București din pricina dezinteresului și incompetenței Primăriei Capitalei de a gestiona un sistem de o asemenea anvergură socio-economică.

„Menționăm că orice atac de natură politică pe subiectul termoficării din Capitală nu rezolvă situația, ci o agravează. Din păcate, pe lângă lipsa totală de interes, neglijență și cinism, locuitorii capitalei au acum parte și de afirmații care denaturează realitatea”, se mai arată în comunicatul ELCEN.

Termoenergetica arată că avaria s-a produs, seara trecută, la ora 22:40 atunci când a crescut debitul de apă de adaos la aproximativ 1000 de tone/h doar la CTE București Sud, iar presiunea pe conductele de retur a scăzut la un (1) bar, ceea ce a indicat apariția unei spărturi violente pe magistrala de termoficare nr. 2. Din acel moment, echipele ELCEN, în coordonare cu echipele Termoenergetica, au intervenit prompt și au început manevrele tehnice necesare într-o astfel de situație de avarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.