Românii care revin în țară din așa-numitele zone roșii vor sta în carantină acasă, și nu în centre speciale, așa cum se întâmpla până acum, a anunțat Realitatea PLUS.

Condiția pe care trebuie să o îndeplinească cei care revin în țară este următoarea: spațiul să permită carantinarea individuală sau în condiţii de separare completă de restul locatarilor în acelaşi domiciliu.

În plus, aceștia trebuie să fie asimptomatici.

Vorbim despre românii care vin din Austria, Belgia, Elveţia, Italia, Franţa, Germania, Spania, Iran, Marea Britanie, Olanda, Statele Unite şi Turcia, adică din zona roșie, potrivit listei țărilor afectate de COVID-19 în vigoare din 3 aprilie 2020. În state precum Italia, Spania, Franța, Belgia, Marea Britanie și Statele Unite există în continuare transmitere comunitară extinsă a coronavirusului. 

Noile prevederi sunt cuprinse în Ordinul ministrului Sănătății nr. 622 din 14 aprilie 2020, semnat de secretarul de stat Horațiu Moldovan și publicat miercuri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 315 din 15 aprilie 2020.

Care sunt categoriile de persoane care vor sta în carantină la întoarcerea din străinătate

Cele 3 categorii de persoane care pot fi plasate în carantină la domiciliu, conform Ordinului Ministerului Sănătății, potrivit unui nou alineat după alineatul 2) de la art 1. al Ordinului Ministerului Sănătății nr.414/2020 sunt:

– persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID-19 (zona roşie);

– persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus;

– membri de familie asimptomatici confirmaţi cu coronavirus care se carantinează la acelaşi domiciliu.

Astfel, cei care erau plasați până acum în centre de carantină vor putea sta în carantină la domiciliu, „pe baza declaraţiei pe propria răspundere”, după cum prevede noul Ordin al ministrului Sănătății.

Pe lângă cei care se întorc în țară din zone roșii, în carantină la domiciliu vor putea sta și cei confirmați ca fiind infectați cu COVID-19, dar care nu au simptome.

Autoritățile au anunțat anterior că, la un moment dat, se va lua și decizia tratării la domiciliu pacienților infectați cu coronavirus, dar cu forme ușoare ale bolii.

LISTA ȚĂRILOR DIN ZONELE ROȘIE ȘI GALBENĂ

Lista cu cele 12 țări din „zona roşie” este în vigoare din 3 aprilie 2020 și este publicată pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică.

Potrivit INSP, ţările considerate „zone roşii” ca urmare a cazurilor de coronavirus sunt: Austria, Belgia, Elveţia, Italia, Franţa, Germania, Spania, Iran, Marea Britanie, Olanda, SUA şi Turcia.

Astfel, potrivit INSP, pentru cei care vin din „zona roșie” este necesară carantina instituţionalizată timp de 14 zile.

În ceea ce priveşte „zonele galbene”, se impune izolarea la domiciliu 14 zile pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internaţională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.