A început marea testare în București. Prima care s-a testat a fost chiar Gabriela Firea, apoi primarii de sector.

La Arena Națională are loc cel de-al doilea program de testare a populației din Bucuresti. Evoluția pandemiei COVID-19 impune stabilirea nivelului de circulație a noului coronavirus. Testarea extinsă a cetățenilor este singura metodă, certificată de specialiști, prin care se poate face acest lucru.

Astfel, Primăria Capitalei și ASSMB, împreună cu primăriile de sector și cu suportul științific al Institutului de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”, au lansat astăzi Programul „SUNT IMUN LA COVID?” – un screening sistematic pentru a investiga seroprevalența acestui virus la nivelul Capitalei. Practic, vrem să vedem care este procentajul celor care s-au imunizat și au anticorpi împotriva noului coronavirus, a declarat Gabriela Firea.

Este o campanie complementară proiectului „TESTĂM PENTRU BUCUREȘTI” – care a generat un interes uriaș în rândul bucureștenilor, astfel încât, după doar 72 de ore, avem deja înscriși 9 000 de participanți.

Noul programul vizează testarea pentru anticorpi a 10.500 de persoane, este finanțat de Primăria Capitalei și de primăriile de sector și ține cont de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

EȘANTIONARE / ÎNSCRIERE

Persoanele ce vor fi testate în cadrul acestui program, în mod voluntar, sunt locuitori ai Capitalei, selectați prin metoda eșantionării într-un număr proporțional cu mărimea sectorului în care locuiesc. Persoanele au fost selectate aleator pentru a îndeplini criteriile de vârstă și sex necesare formării unui eșantion edificator pentru studiul care va fi elaborat, la final, de către Institutul de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”. Metoda de eșantionare a fost elaborată de EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervențională) în colaborare cu primăriile de sector din Capitală.

Cei aproximativ 10.500 de voluntari incluși în program sunt împărțiți pe sectoare, în funcție de mărimea acestora, astfel: cei mai mulți vor fi din Sectorul 3 – circa 2.500, iar cei mai puțini din Sectorul 1 – circa 1.200.  Fiecare persoană din eșantion va primi o scrisoare în care este detaliat proiectul și este invitat să participe ca voluntar, fiind cerut, astfel, acordul său prealabil de participare.

Cei anunțați se pot înscrie online, pe www.assmb.ro, la secțiunea „Sunt Imun la Covid?”, în vederea completării chestionarului de studiu. După înscriere, participanții vor fi contactați de personalul medical din rețeaua școlară a PMB și vor fi programați pentru testare pe baza unui număr de înregistrare alocat fiecărui participant la testare. Așadar, sunt incluse în program persoanele care răspund scrisorii de invitație și care își exprimă acordul informat de participare la studiu. Testarea propriu-zisă începe la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul celei următoare și se va derula în spații special amenajate la Arena Națională. Estimăm un număr aproximativ de 1.500 de testări pe zi, așadar testarea tuturor voluntarilor durează undeva la 1 săptămână.

Fiind o testare voluntară pentru identificarea anticorpilor împotriva virusului SARS-Cov-2, este utilizată metoda de testare prin teste rapide pentru identificarea anticorpilor IgM și IgG.

TESTARE / ORGANIZARE

– Spațiul de la Arena Națională este împărțit pe 6 secțiuni, corespunzătore celor 6 sectoare, fiecare având câte 5 puncte de testare care vor funcționa în două ture, zilnic între orele 8:00 – 20:00, de luni până duminică;

– Procesul de testare este sigur, adaptat rigorilor sanitare din această perioadă – temperatura va fi verificată cu termometru non-contact și se va purta mască de protecție;

– Un medic va recolta o picătură de sânge din deget, după o dezinfectare prealabilă, cu un ac steril de unică folosință, printr-o metodă similară celei de verificare a glicemiei la pacienții diabetici. Pe locul înțepăturii se va aplica un plasture steril;

– După 15 minute de la recoltarea sângelui, medicul va comunica rezultatul testării și beneficiarul testului va primi o adeverință scrisă și semnată. În cazul în care rezultatul este pozitiv, înseamnă că persoana a avut infecția cu SARS-Cov-2 și a dobândit imunitate;

– La finalul fiecărei zile de testare vor fi luate măsuri de igienizare;

– Vor exista permanent 30 de operatori în Call Center, câte unul pentru fiecare punct de testare, pentru a nu exista suprapuneri;

– La finalul fiecărei ture se va comunica în Call Center lista persoanelor care nu s-au prezentat, în vederea reprogramării;

– Rezultatele testării vor fi incluse în studiul ce va fi elaborat de specialiștii Institutului de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” și pot ajuta la fundamentarea unor măsuri viitoare care privesc populația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.