Cadrele medicale şi personalul auxiliar de la Spitalul Clinic Colentina solicită redeschiderea unităţii medicale şi pentru pacienţii non-COVID. Într-o petiție intitulată „Opriţi distrugera Spitalului Clinic Colentina! Nu vă mai jucaţi cu vieţile pacienţilor”, semnată de cei menționați, se arată că documentele în acest sens au fost depuse la Direcţia de Sănătate Publică de o săptămână, dar eliberarea avizului temporar de funcţionare întârzie.

Semnatarii anunță că în spital mai sunt acum cel mult 100 de pacienţi de coronavirus, cei mai mulți asimptomatici.

Cadrele medicale precizează că, până în luna martie, Secţiile de Anestezie-Terapie Intensivă, Cardiologie, Chirurgie, Dermatologie, Diabet şi Boli de Nutriţie, Fiziokinetoterapie, Gastroenterologie, Hematologie, Medicină internă, Medicina Muncii, Boli profesionale, Neurologie, Neurochirurgie, Oncologie, Ortopedie, Pneumlogie, Reumatologie şiUrologie tratau peste 20.000 de pacienţi lunar.

„Cei mai mulţi pentru probleme de sănătate severe, foarte multe intervenţii medicale fiind unice la nivelul ţării, iar unele chiar şi în lume”, menționează medicii.

„La declanşarea pandemiei cu coronavirus am înţeles nevoia de a ne implica pentru salvarea vieţilor semenilor noştri care s-au îmbolnăvit; am răspuns imediat solicitării Ministerului Sănătăţii de a ne implica, în formula de spital suport COVID. Dar această participare nu se putea face decât în limitele expertizei noastre de specialitate (nefiind medici cu specializate de boli infecţioase), pentru a evita malpraxisul. Şi totuşi, pe lângă pacienţi cu probleme care ţineau de specialităţile noastre, am primit şi am îngrijit şi pacienţi asimptomatici, dar infectaţi cu SARS-Cov2”, se arată în petiție.

Medicii spun că, în prezent, în Spitalul Colentina sunt sub 100 de pacienţi, majoritatea asimptomatici, „dar cu toate acestea spitalul este în continuare blocat, redus la o minimă activitate în afara profilului său medical”.

Ei susţin că această abordare „ciudată din punct de vedere medical” a determinat Avocatul Poporului se lanseze procedura de monitorizare pentru suspiciunea de tortură şi rele tratamente aplicate pacienţilor cu COVID.

„Demers profund umilitor pentru întreg personalul medical, care nu e responsabil de modul în care se face internarea în spitale a celor depistaţi cu infecţie SARS-Cov2, dar îşi face meseria cu bună credinţă şi în condiţii dificile. (…) Şi mai grav, în toată această perioadă, zeci de mii de pacienţi non-COVID au fost lipsiţi în mod inacceptabil de serviciile medicale la care aveau dreptul şi de care depindeau”, se mai arată în petiție.

Aceeași sursă precizează că: „Vă rugăm, în numele nostru (medici, cadre medii, personal auxiliar) şi mai ales al pacienţilor, care ne sunt alături în acest demers, nu ne antrenaţi în jocuri care nu sunt medicale, nu confiscaţi Spitalul Clinic Colentina, nu confiscaţi dreptul oamenilor la sănătate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.