Controversa raportărilor de teste a fost explicată de Adriana Pistol, vineri, la Realitatea PLUS, zi în care au fost efectuate în jur de 14.680 de teste.

Șefa Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistiol a explicat, la Realitatea PLUS, cum sunt realizate testările și cum sunt transmise raportările. 

”Numărul de teste însemamnă testele care sunt lucrate de toate laboratoarele într-o zi, în 24 de ore. Dintre aceste probe, o parte sunt negative și o altă parte sunt pozitive. Testele care sunt pozitive și aparțin unor persoane care sunt deja cunoscute ca fiind pacienți în spitale intră în așa zisa categorie: teste de control. Celelalte teste care aparțin persoanelor care nu au fost niciodată confirmate și este prima oară când au fost testate și au fost pozitive acestea sunt cazurile noi care se înregistrează zilnic. Cele 592 de cazuri noi de astăzi reprezintă români care s-au îmbolnăvit în ultimele 24 de ore.

Pe noi nu ne interesează teste noi, teste vechi. Din punct de vedere epidemiologic, sunt importante două lucruri: este important numărul de cazuri noi pentru că asta arată evoluția epidemiei la noi în țară și a doua dacă avem pacienți care nu au reușit să scape de acest virus într-un termen și continuă să fie pozitiv, aceștia sunt importanți pentru că pot pleca acasă, ei primesc recomandare să intre în izolare, dar noi trebuie să știm care este mărimea acestui grup de oameni care pot, la o adică, să circule liberi.

Toată lumea face teste la mia de locuitori în care sunt inclusiv teste de control. Este un indicator standard utilizat de toate statele lumii.

Întrebată dacă numărul de cazuri se datorează testării mai voluminoase, Adriana Pistol a declarat: ”Nu. Dacă stăm să ne uităm la numărul de testări efectuate zilnic observăm că am ajuns la o capacitate de testare despre care vorbim de peste o lună de zile. Vorbim despre 12.000-14.000-15.000 de teste, ceea ce Ministerul Sănătății și-a dorit ca și capacitate de testare. Numărul de probe este aproximativ constant, de-a lungul a două-trei săptămâni, cu excepția weekend-urilor, când laboratoarele lucrează mai puțin. Nu este un procent enorm. Nu este cazul să ne panicăm. Este un rezulat al relaxărilor. Trebuie să privim și din punct de vedere al nevoii de a menține acest procent de pozitivitate coborât pentru a ne putea petrece viața cât se poate aproape de normalitate. Este un semnal de alarmă că trebuie să fim mai vigilenți”, a declarat Adriana Pistol la Realitatea PLUS.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.