Directorul medical al Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara, doctorul Cristian Oancea, a povestit, la emisiunea „Legile Puterii”, greutățile cu care se confruntă doctorii zilele acestea, când sunt obligați să externeze la cerere pacienți infectați cu noul covonavirus. “Nici nu știu dacă mai are rost să dea legea aceasta pentru că deja transmisia intra-comunitară e atât de mare, încât ne pregătim de ce este mai rău”, este de părere acesta.

“Sunt lucruri înfiorătoare. Gândiți-vă că noi, în acest moment, nu mai avem nicio lege. De dimineață, aveam un caz la Terapie Intensivă, acum am 5. Câte doi mor în fiecare zi în Terapie Intensivă. Deja ne umplem și sunt focare multiple. Nici nu știu dacă mai are rost să dea legea aceasta pentru că deja transmisia intra-comunitară e atât de mare, încât ne pregătim de ce este mai rău.

O să avem o vară foarte fierbinte. Vorbeam cu președintele Colegiului Medicilor de Medicină de Familie, de vinerea trecută ei nu mai pot să dea concedii medicale pe codul de Covid la cadrele medicale infectate, care stau în izolare 14 zile acasă. Practic, acum trăim o dezarmare profundă. Nu mai avem niciun instrument, plus că aceste teorii ale conspirației care circulă în spațiul public ne dezarmează complet, sunt pacienți simptomatici care au cerut externarea”, a declarat, la Realitatea Plus, directorul medical al Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara.

Medicul a dezvăluit că din ce în ce mai mulți pacienți refuză tratamentul.

“Avem pacienți care, chiar dacă avem terapie inovatoare și ne-am dat peste cap să le aducem la noi în spital și suntem una dintre puținele clinici din țară care au această terapie, pacienții refuză ca să nu facem experimente pe ei. Noi suntem reali, fake-news-urile nu sunt reale.

Pentru o mână de iresponsbili, nu trebuie ca noi, toți ceilalți, să suferim. Gândiți-vă, colegii mei sunt foarte frustrați pentru că de 4-5 luni de zile , noi suntem non-stop la serviciu. Toată lumea e în concedii, e pe plaje, este la munte, noi suntem în spital, inclusiv la această oră. Cred că autoritățile statului trebuie să ia atitudine , să intervină. Legea este pentru toți la fel. Noi nu am cerut măsuri atât de coercitive. Ce am cerut? Să purtăm masca ? Un lucru civilizat, de altfel”, a mai spus Cristian Oancea.

Medicul spune că, cel mai probabil, România va fi izolată de restul statelor europene.

“Problema cu carantina se va rezolva simplu, Uniunea Europeană o să ne închidă toate granițele și s-a rezolvat.

În acest moment, discuțiile sunt sterile, legea trebuia dată de mult timp. Cred că transmisia intra-comunitară e atât de mare încât nu mai putem să ținem fenomenul sub control. Am tras semnale multiple, imunizarea nu durează toată viața. Acuma ne-am făcut-o cu mâna noastră. Numărul de cazuri este în creștere, sunt focare multiple, persoanele simptomatice pleacă din spitale și la rândul lor infectează alte persoane, lumea își pierde încrederea în actul terapeutic, medical și noi devenim simpli observatori la această boală. Am avut un caz mai tragic, un pacient care se preta la o terapie care putea să-i salveze viața le-a spus colegilor mei că nu dorește experimente pe el, starea lui s-a deteriorat mult și acum e la granița între viață și moarte.

Sunt mai multe ale conspirației, una dintre ele este că medicii infectează oameni, alta că virusul nu există.

Dacă un coleg din ATI pleacă acum în concediu, eu nu pot să asigur turele. Nu ne permitem concedii. Noi suntem la spital și vom rămâne la spital pentru toate teoriile conspirației”, a conchis medicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.