Premierul Ludovic Orban a subliniat, joi seară, la emisiunea “Legile Puterii” de la Realitatea Plus, că judecătorii Curții Constituționale au stabili anumite sesizări târziu, pe 30 septembrie, în timp ce pe altele, cum sunt prevederile referitoare la starea de urgență și alertă, s-au grăbit să le judece. “Avocatul Poporului, când a sesizat, știa foarte bine că, în cazul în care Curtea Constituțională va da curs solicitării, practic autoritățile vor rămâne fără bază legală”, a completat Orban.

“Stau și mă întreb de ce Avocatul Poporului a început să atace la Curtea Constituțională acte normative vitale pentru a putea construi un dispozitiv eficient de luptă împotriva epidemiei, că această contestare la CCR a actelor normative referitoare la stara de alertă nu este prima.

Aduceți-vă aminte că noi când am ieșit din starea de urgență, ne-am trezit în aceeași situație în care ne-am trezit, după o decizie CCR, la fel am stat două zile și o noapte să elaborăm proiectul de lege care, sigur modificat, a devenit legea 55, fără de care iarăși nu am fi avut pârghiile necesare. Numai că atunci a fost o perioadă de 3-4 zile.

Am să vă dau un exemplu, pentru anumite sesizări care au fost depuse la Curtea Constituțională, CCR le-a programat pe 30 septembrie, deci pe 30 septembrie, în schimb pentru aceste prevederi legale și legislația secundară aferentă, s-au grăbit să se pronunțe, în plină pandemie, știind foarte bine ce fac și putând anticipa consecințele acestor acțiuni și inițiative. Avocatul Poporului, când a sesizat, știa foarte bine că, în cazul în care Curtea Constituțională va da curs solicitării, practic autoritățile vor rămâne fără bază legală”, a declaart premierul, la Realitatea Plus. 

Răspunsul lui Valer Dorneanu

„Am ascultat cu multă atenție și interes declarația domnului prim-ministru, care, cu referire la Curtea Constituționaleă, pare că și-a atenuat tonul, nu mai este atât de acid la adresa Curții Constituționale , făcându-o responsabilă de toate relele Pământului, de la aparișia coronavirusului și de la plecarea din spitale. Acuma a spus aproape nimic contestabil de mine. Am zis de la început, textul din Constituție care reglementează strea de urgență nu este perfect, este lapudar, el spune doar că președintele instituie starea de urgență. Ar fi ca acest text să fie dezvoltat, să fie pus în aplicare printr-o lege organică. După ce a apărut pandemia în China și existu date de la OMS că ea se va transforma într-un pericol mondial care va veni și în România, nu am dat nicio lege”, a declarat Valer Dorneanu, la Realitatea Plus. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.