În perioada 21.07.2020 – 28.07.2020, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Bacău au efectuat trei acțiuni operative de mare amploare pe raza județelor Brașov, Călărași, Ilfov și a municipiului București pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

În fapt, s-a reținut că în perioada februarie 2019 – iulie 2020, persoanele cercetate au acţionat coordonat pe raza judeţelor Iași, Bacău, Ilfov, Călărași, Brașov și a municipiului București în vederea colectării, preluării, deținerii, transportului,  predării, depozitării şi comercializării de ţigarete introduse în mod ilicit pe teritoriul României prin punctele de trecere a frontierei de stat cu Republica Moldova și Ucraina.

Colectarea țigaretelor s-a realizat în principal pe raza municipiului Brașov și a județului Iași de către cetățeni moldoveni cu cetățenie română, în mai multe spații de depozitare, de unde erau transportate cu diferite autoutilitare până în municipiul București. Aici erau preluate de alți membri ai grupării și ulterior erau distribuite către diferiți clienți domiciliați pe raza județului Ilfov, Călărași și a municipiului București.

În urma acțiunilor au fost ridicate și indisponibilizate aproximativ 45.000 de pachete cu țigarete de contrabandă (900.000 de țigarete) și șase autovehicule folosite de către suspecți la transportul acestora. Din cercetări a rezultat că în această perioadă membrii grupării au colectat, preluat, deținut, transportat și distribuit cantitatea totală de aproximativ 800.000 de pachete cu țigarete de contrabandă de diferite mărci, în cauză organele vamale stabilind un prejudiciu de 11.000.000 lei, pentru recuperarea căruia s-a dispus instituirea sechestrului asigurător față de mai multe bunuri aparținând persoanelor cercetate.

La data de 21.07.2020 a fost efectuată o acțiune de prindere în flagrant a unor persoane care tranzacționau o cantitate de aproximativ 7000 pachete cu țigarete de contrabandă pe raza municipiului București, iar ulterior au fost puse în aplicare un număr de 30 de mandate de percheziție vizând imobile ale acestora, precum și spații utilizate de aceștia la depozitarea țigaretelor.

Totodată, au fost puse în executare un număr de 12 mandate de aducere emise pe numele unor suspecți, aceștia fiind conduși la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, în vederea audierii.

Urmare a probatoriului administrat în cauză până în prezent, s-a dispus luarea măsurii reținerii pentru 24 de ore față de doi inculpați ce au fost plasați ulterior sub control judiciar pe cauțiune, respectiv măsura controlului judiciar față de alți trei inculpați.

Activitățile au fost efectuate cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Brașov, B.C.C.O. București, S.C.C.O. Călărași, S.C.C.O. Ialomița, al polițiștilor de frontier din cadrul I.T.P.F. Iași, al luptătorilor din cadrul S.I.A.S., al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Brașov și inspectorilor din cadrul Direcției Regionale Vamale București.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Sursa: Realitatea de Bacau

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.