Conturile Primariei Capitalei sunt blocate, în acest moment, de Costel Constanda, a anunțat, vineri, Gabriela Firea. Primăria Generală a Capitalei a fost notificată de Trezorerie de depunerea dosarului de executare silită. 

„Primaria Municipiului Bucuresti a fost informata astazi,  07 august, prin  adresa nr. 45847/07.08.2020 a Trezoreriei Municipiului Bucuresti, despre depunerea dosarului de executare nr. 202/EP/2018 emis de BEJ Peticaru Eduard, debitor Municipiul Bucuresti prin Primar General, creditor fiind Constanda Costica, Constanda Maria.

Primarul General, Gabriela Firea, a declarat că <<în acest moment, conturile Primariei Capitalei sunt blocate, iar proiecte de importanta majora pentru dezvoltarea Bucurestiului sunt puse in pericol. Ma refer aici la obiective de investitii precum Spitalul Metropolitan, Pasajul Ciurel, Pasajul Doamna Ghica sau Prelungirea Ghencea.

Este o situatie dificila pentru Bucuresti, trebuie sa punem in aplicare o sentinta definitiva și irevocabila a instantei, pronunțata în anul 2019, dupa procese care au durat 20 de ani. Sunt decizii pe care nu le-am luat noi, dar pentru care trebuie sa platim.

Municipiul București trebuie să-i returneze lui Costica Costanda 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anual al Capitalei.

Deși am luat toate măsurile prevăzute de legislația în vigoare și am făcut deja plăți eșalonate de aproximativ 17 milioane euro, am ajuns în situația în care Costică Constanda a pus poprire pe conturile Municipiului București.

Pentru a iesi din aceasta situatie de criza, voi supune din nou aprobarii CGMB, in urmatoarea sedinta, un proiect de hotarare care sa remedieze aceasta problema>>.

Reamintim faptul ca, pentru a putea respecta sentința definitivă și irevocabilă în procesul cu Costică Constanda, Primarul General a supus spre aprobare, în patru ședințe succesive ale Consiliului General al Municipiului București, un proiect de hotarare prin sa se reduca suma totală datorată cu aproximativ 40%.

Proiectul de Hotărâre a fost respins de fiecare dată, iar pentru a fi aprobat era nevoie de votul a 2/3 din numarul total al consilierilor generali.

Din bugetul Municipiului Bucuresti sunt suportate cheltuieli de importanță strategică privind alimentarea cu energie termică, transportul în comun, iluminat public, funcționarea celor 19 spitale aflate în coordonarea Municipalității, proiectele de investiții în infrastructură etc.”, potrivit comunicatului de presă transmis vineri de PMB.

Consiliul General a respins, pentru a patra oară, propunerea de a-i da omului de afaceri Costică Constanda teren în satul Francez. 

În urmă cu o săptămână, Gabriela Firea a introdus prima oară, pe ordinea de zi, proiectul pentru plata unei părți din datoria către omul de afaceri Costică Constanda. De atunci avertiza că vor fi blocate conturile Primăriei dacă nu va fi aprobat proiectul. 

Este vorba de despăgubirea acordată lui Constanda pentru o suprafață de circa 11.000 mp din Satul Francez pentru a scăpa de executarea silită pentru suma de 115 milioane de euro. Primăria Capitalei a prevăzut în bugetul pe anul 2020 circa 100 de milioane euro pentru a-l despăgubi pe omul de afaceri Costică Constanda.

Municipalitatea trebuie să-i plătească această sumă omului de afaceri după ce schimbul de terenuri care privea Parcul Bordei, proprietatea acestuia, și Satul Francez, proprietatea municipalității, a eșuat, după ce Consiliul General nu a aprobat proiectul imobiliar cerut de Constanda, iar acesta s-a adresat instanței și a avut câștig de cauză. ​

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis pe 4 iunie 2019 că Primăria București este obligată să îi plătească omului de afaceri Costică Costanda suma de 76 de milioane de euro, ca urmare a anulării contractului de schimb de terenuri din 2008, prin care Primăria Capitalei a oferit familiei Constanda un teren în Satul Francez, pentru terenul aferent Parcului Bordei. În schimb, Primăria București va primi înapoi terenul din Satul Francez

Satul Francez are o suprafață de circa 60.000 mp, potrivit datelor furnizate de Primăria Capitalei. O parte din terenul pe care îl va lua Constanda are deschidere la Șoseaua Nordului.

Epopeea Satului Francez durează de 20 de ani, după ce Constanda a cumpărat de la familia Lincaru, foștii proprietari, dreptul litigios asupra a 3,3 hectare de teren aflat sub Satul Francez. În 2001, a câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra terenului. Traian Băsescu, primar general al Capitalei la acea dată, a hotărât să păstreze Satul Francez și i-a oferit lui Constanda, la schimb, în baza Legii 10/2001, 3,3 hectare în Parcul Bordei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.