Interese financiare ascunse – zeci de miliarde de euro cu ramificații la vârful statului românesc. Proiectul Roșia Montana a reprezentat cazul cu cele mai multe proteste de stradă dar și cel în care atât premierul României de la acea vreme, cât și președintele s-au acuzat reciproc de interese ascunse. 

Roșia Montană a reprezentat, pentru țara noastră, un proiect care a adus liderii politici în război. Dar, pe de altă parte, aceiași lideri politici au negociat, în spatele ușilor închise, dincolo de interesul României, cum va avea loc exploatarea aurului din munți.

“Sunt un susținător al pozițiilor care vizează exploatarea resurselor cu maxima protejare a mediului. Și trebuie să avem grija de acest lucru, fiind o pozitie esențială pentru a exploata resursele naturale. Este însă clar că România nu are miliardele de euro de care ar fi nevoie pentru a importa tehnologiile necesare acestor resurse,” afirma la vremea respectivă Traian Băsescu, președinte al țării în acel moment.

De cealaltă parte, Victor Ponta, premier la acea vreme, susținea că exploatarea resurselor de la Roșia Montană trebuie să înceapă, pentru ca România să nu fie datoare-vândută firmelor care au câștigat inițial dreptul de a exploata zăcămintele.

Cu toate acestea însă, fostul procuror Mircea Negulescu susținea, într-un interviu acrodat în exclusivitate, că declarațiile publice privind acest proiect au fost cel puțin ciudate.

“Pe mine m-a frapat cum respectivul premier tot încerca să convingă, să
constrângă și populatia si Parlamentul că dacă nu încheiem contractul, statul va fi pus să plătească, obligat să plătească despăgubiri exorbitante societăților respective,” a afirmat fostul procuror DNA, în exclusivitate la Realitatea Plus.

Mai mult, Ponta chiar l-a acuzat pe Băsescu, afirmând că a fost cumpărat de firmele care au câștigat dreptul de exploatare a zăcământului.
Între timp, mii de românii au ieșit în stradă pentru a protesta față de proiectul exploatării de la Roșia Montană și au încerca, astfel, să protejeze mediul, având în vedere tehnologiile extrem de nocive care ar fi putut fi folosite pentru extragerea metalelor rare din acea zonă.

Proteste au fost și pe vremea guvernului condus de Mihai Tudose. Asta după ce șeful guvernului a anunțat că se va încerca retragerea proiectului pentru declararea Roșiei Montane zonă protejată.

Acum, autoritățile de la București au cerut din nou ca Roșia Montană să fie înscrisă în patrimoniul UNESCO, ceea ce ar îngreuna exploatare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.