Testarea gratuită la cerere a celor suspecți de coronavirus și posibilitatea de a merge la toaletă în timpul orelor sunt două dintre amendamentele propuse de Consiliul Național al Elevilor la Ordinul comun al ministrilor Educației și Sănătății.

Ordinul, care a intrat în vigoare la 1 septembrie, urmează să fie modificat de către ministerele Educației și Sănătății zilele acestea. Conform amendamentelor propuse de elevi decizia de suspendare a cursurilor școlare organizate în modalitatea „față în față“ se va dispune la nivel școlar, prin hotărârea Consiliului de Administrație al unității de învățământ preuniversitar, cu înștiințarea inspectoratului școlar județean/Inspectoratului Școlar al Municipiului București și a direcției de sănătate publică județene și respectiv a municipiului București, în următoarele circumstanțe: pe perioada celor 14 zile de suspendare toți contacții direcți din cadrul unității/instituției de învățământ ai cazurilor confirmate vor fi izolați/carantinați la domiciliu și vor putea beneficia de testare la cerere.

Reluarea cursurilor școlare care presupun prezența „față în față“ pentru clasa/unitatea de învățământ preuniversitar suspendată temporar se dispune prin hotărârea consiliului de administrație al unității de învățământ preuniversitar. după obținerea avizului direcției județene de sănătate publică/Direcției de Sănătate Publică București, cu informarea inspectoratului școlar județean/Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Şcolile vor avea desemnat un responsabil pentru prevenţie

O altă propunere este necesitatea izolării la domiciliu a elevilor și a testării acestora, în cazul apariției febrei sau a altor simptome specifice COVID-19 (tuse, dificultate în respirație, pierderea gustului și a mirosului) la elev sau la un alt membru al familiei.

Conducerea unității de învățământ va desemna un responsabil, dintre personalul medico-sanitar al unității de învățământ, care coordonează activitățile de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2 la nivelul unității. Acesta va fi în permanentă legătură cu restul personalului medico-sanitar, cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, ai direcțiilor de sănătate publică, ai autorităților administrației publice locale și ai CJCCI, respectiv CMBCCI.

Elevii din grupurile de risc vor prezenta la şcoală recomandările medicului

Un alt amendament prevede că este interzis schimbul de obiecte personale, fără dezinfectarea acestora în prealabil.

Preșcolarii/elevii care fac parte dintr-un grup cu risc (de exemplu, boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv ș.a.), se vor prezenta la scoală, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților.

Pentru aceștia, reprezentanții unităților de învățământ au obligația de a identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional la distanță sau în condiții de siguranță sporite, în maximum 5 zile lucrătoare de la înregistrarea solicitării

Sursa: Realitatea de Giurgiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.