Noi reguli sanitare pentru studenți, publicate în Monitorul Oficial în ziua în care începe anul universitar. Studenții din cămine, confirmați cu COVID, pot pleca să se izoleze la domiciliu cu mașina personală. Universitățile stabilesc ce scenariu vor – criteriul epidemiologic cu rata de infectare la mia de locuitori și cele 4 scenarii pentru cadrele didactice, eliminate complet din ordinul comun MS-MEC.

Studenții din cămine, confirmați cu COVID, pot pleca să se izoleze la domiciliu dacă fac asta cu mașina personală și nu cu mijloace de transport în comun, potrivit noului Ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației nr. 5.650/1.670/2020 publicat în Monitorul Oficial. Actul normativ modifică vechiul ghid privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în instituţiile de învăţământ superior în perioada pandemiei de COVID-19, aprobat prin ordinul 5.487/1494/2020 din 1 septembrie, potrivit edupedu.ro

Documentul care se aplică de azi în toate universitățile de stat și private din România, prevede că dacă un student care este cazat în caminele unei facultăți este depistat pozitiv, acesta se poate izola fie la spital, fie acasă, dacă pleacă cu mașina personală spre domiciliu.

“Studentul confirmat se va izola în unitățile de izolare și tratament anexate spitalelor, fie la domiciliul personal, cu condiția ca deplasarea până la acesta să se facă cu mijloc de transport personal și nu cu mijloace de transport în comun”, prevede ordinul citat.

Ba mai mult, colegii de cameră ai studentului infectat cu noul coronavirus rămân 14 zile în carantină, în cameră, dacă au acolo grup sanitar propriu. “Contacții de cameră ai studentului confirmat vor fi carantinați în camera de cămin, cu condiția ca aceasta să aibă grup sanitar propriu. În cazul în care nu are grup sanitar propriu, vor fi carantinați în izolator”, se precizează în actul normativ. 

“Pentru studenții alfați în carantină se vor găsi soluții punctuale pentru a li se furniza alimentele la ușa camerei”, mai prevede ordinul de ministru. 

Fiecare unitate de învățământ va decide cum se vor organiza examenele și  mai ales ce se va întâmpla în cazul studenților suspecți de infecția cu noul coronavirus.

„Fiecare instituție de învățământ superior va decide modalitatea de organizare a examenelor, cu respectarea regulilor generale privind accesul, fluxurile de circulație și distanțarea fizică (…) Cazurile în care temperatura studentului depășește 37,3oC vor fi soluționate punctual fie prin reprogramare, fie prin asigurarea unui spațiu separat, destigat examinării studentului”.

Purtarea măștii de protecție în unitățile de învățământ va fi obligatorie pentru studenți, dar va fi opțională pentru cei care sunt înscriși și participă la cursurile de muzică și actori, ale universităților de profil.

„Pentru instituțiile de învățământ superior vocaționale (canto, actorie, insturmente muzicale de suflat), studenții pot renunța temporar la masca facială atunci când interpretează actul artistic, cu condiția asigurării unei distanțe fizice de minimum 3 m între persoane”, se arată în document.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.