Dacă în București nimeni nu mai merge la școală ca urmare a creșterii indicelui de infectare cu COVID-19 peste 3 la mia de locuitori, lucru care a plasat Capitala în scenariul roșu începând de marți, sunt totuși copii ai bucureștenilor pentru care cursurile nu s-au mutat în online. Este vorba despre cei care învață la școlile sau grădinițele din Ilfov și pentru asta trebuie să facă naveta din Capitală către unitățile de învățământ ilfovene. Acest lucru se întâmplă în fiecare dimineață și vorbim despre sute de copii. Lor li se adaugă și parte din personalul care lucrează acolo, care face zi de zi naveta București-Ilfov dus-întors. În cazurile fericite, acest lucru se întâmplă cu mașinile personale, în cele mai puțin fericite, aceștia sunt nevoiți să folosească transportul în comun, scrie edupedu.ro, potrivit realitatea.net

Județul învecinat Bucureștiului are 62 de unități de învățământ private și 79 de unuități de stat cu personalitate juridică, cărora li se adaugă alte 115 arondate acestora. Dintre cele 79 de unități de învățământ de stat, 3 sunt în scenariul roșu, la o incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 pe ultimele două săptămâni de 1,24 la mia de locuitori.

Prefectul județului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, susține că este într-adevăr “nevoie de o abordare în ansamblu” pe zona metropolitan, menționând însă că “nu putem să analizăm școlile care nu sunt în București, raportându-ne la indicența din București”. 

Mai mult decât atât, Zamfir spune că a convocat chiar la începutul aceste săptămâni, mai exact marți, o ședință Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), însă niciun reprezentant de instituție nu a ridicat discuția privind problemele care pot apărea din naveta elevilor între București și Ilfov.

“Nu putem să discutăm din punctul acesta de vedere, atâta timp cât nu există o analiză făcută de către cei de la Direcția de Sănătate Publică. (…) Atâta vreme cât noi nu avem cazuri pozitivate, nu putem închide școli”, iar DSP nu a tras niciun un semnal, spune Zamfir. 

Oficialul a recunoscut că autoritățile trăiesc în această perioadă cu un sentiment de “teamă în permanență”, precizând însă că nu se pot lua decizii înainte să existe „un motiv întemeiat”.

“De ce să închidem o școală, dacă nu sunt cazuri în școala respectivă și localitatea nu se află într-un scenariu care să presupună închiderea școlii?”, s-a întrebat, retoric, prefectul.

 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.