Marele actor Vladimir Găitan s-a stins la Institutul Fundeni din București, unde era internat. Actorul suferea de cancer de mai mulți ani.

Actorul Vladimir Găitan a dus o luptă, de aproape 30 de ani, o boală cumplită, cancer al sângelui. An de an, maestrul a făcut transfuzii de sânge și citostatice la spitalul Fundeni, dar avea și o schemă de tratament medicamentos pe care trebuia să o respecte cu sfințenie. 

Actorul Vladimir Găitan s-a născut la 2 februarie 1947, la Suceava. A absolvit în 1970 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Actorie, clasa prof. George Carabin şi Elena Negreanu, potrivit site-ului Teatrului de Comedie.

A debutat pe scena Teatrului de Comedie, unde a realizat roluri memorabile în piese ca „Mutter Courage” de Bertholt Brecht (1972), „Trei surori” de A.P. Cehov (1975), „12 oameni furioşi” de Reginald Rose (1977), „Cinema” de Jean Anouilh (1979), „Pierrot\”\” de Moliere (1980), „Turnul de fildeş” de Viktor Rozov (1981).

A avut roluri remarcabile și în filme, cel mai des amintit de cinefili fiind cel al tânărului „Nicu” din filmul cult al lui Lucian Pintilie, „Reconstituirea”, unde l-a avut partener pe George Mihăiță.

În 2007, la împlinirea vârstei de 60 de ani, a jucat, alături de fiica sa, Gloria, pe scena Teatrului de Comedie, în „Soare pentru doi”, spectacolul de debut al acesteia, la acea vreme studentă în anul IV la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Tatăl şi fiica au fost pentru prima dată împreună pe o scenă profesionistă, jucând rolurile de tată şi, respectiv, fiică în spectacolul regizat de Alice Barb, pe textul lui Pierre Sauvil.

Actorul Vladimir Găitan a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.