În data de 6 decembrie suntem chemați să ieșim la vot pentru a ne alege parlamentarii care ne vor reprezenta în Camera Deputaților și Senat pentru urmatorii patru ani. În total vom alege 465 de parlamentari, dintre care 126 de senatori și 329 de deputați. Conform Constituției ei vor fi reprezentanții fiecărui județ al țării, dar și ai romanilor plecați în străinătate.

De ce este important să mergem la vot? Pentru că, pe scurt, Parlamentul este entitatea care stabilește și orientează direcția de activitate socială, economică, culturală și politică a societății prin legile pe care le elaborează. Altfel spus, este important să mergem și să ne alegem reprezentanții cu atenție pentru că ei ne vor dicta, indiferent că vrem sau nu, mersul vieții și al societății în care trăim pentru următorii patru ani.

Dintr-un anumit punct de vedere, alegerile parlamentare pot fi considerate alegerile cu cel mai mare impact asupra vieții cetățenilor, de aceea este important să mergem la vot Constituția României spune clar: ”Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”.

Care este sistemul de alocare al celor aleși?

România folosește un sistem de reprezentare proporțională, de exemplu un partid cu 10% din totalul de voturi obținute va primi 10% din locurile din Parlament. Acest lucru se aplică însă doar partidelor care ating pragul electroral de 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali. În cazul unei redistribuiri de voturi, este posibil ca un partid să aibă un numar mai mare de locuri versus procentul inițial obținut, prin redistribuirea voturilor obținute de partidele care nu au atins pragul electoral. La alegerile de peste 7 zile candidează, în total, 7.136 de persoane, cu aproximativ 700 mai multe decât în urmă cu patru ani.

Cine formează Guvernul?

În cazul în care un partid deține majoritatea absolută în Parlament în urma alegerilor, acesta își numește propriul cabinet. Dacă niciun partid nu obține jumătate din numarul total de voturi, se va forma un guvern de coaliție astfel încât partidele din coaliție să aibă impreuna mai mult de jumatate din parlamentari. Mai departe, Preşedintele României este cel care desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Și tot Constituție mai scrie că șeful statului ”desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidul care are majoritate absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentante în Parlament”.

Care sunt drepturile Parlamentarilor?

Parlamentul României este bicameral, fiind format din Camera Deputaților, în care regăsim 329 de membri, și Senatul, cu 136 de aleși. Iată câteva dintre principalele drepturi politice ale deputaților și senatorilor: dreptul la inițiativă legislativă, dreptul de a iniția și de a susține moțiuni simple sau de cenzură, dreptul de a sesiza Curtea Constituțională atunci când consideră că există un conflict de ordin legislativ care trebuie lămurit și dreptul de a cere suspendarea din funcție sau punerea sub acuzare a Președintelui României, în anumite condiţii, conform Constituţiei. Nu în ultimul rând parlamentarii au dreptul de a cere punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului, iarăși, respectând anumite condiții clare enunțate în Constituție.

Cum ne impactează aceste alegeri viața de zi cu zi? Care este rolul parlamentarilor în bunul mers al țării?

În primul rând și cel mai important, Parlamentul este forul care dezbate și aprobă toate legile după care ne ghidăm noi în societate. În plus, parlamentarii sunt cei care numesc șefii serviciilor secrete, votează conducerea instituțiilor din subordine și numesc judecătorii Curții Constituționale, Avocatul Poporului, cabinetul de miniștri și programul de guvernare. Deci, cam tot ce se întâmplă important în țară, trece pe la ei. Asta pentru că imediat după alegeri, majoritatea parlamentarilor înaintează președintelui o propunere de premier. Componența si programul Guvernului depind tot de Parlament pentru că dacă deputații și senatorii se arată nemulțumiți de prestația Guvernului, ei pot vota o moțiune de cenzură și pot foarte bine să demită premierul și miniștrii. Cu toate acestea, principala activitate a Parlamentului presupune elaborarea, dezbaterea și votarea legilor prin intermediul cărora stabilesc și orientează direcția de activitate economică, socială și culturală a țării. Chiar daca Guvernul poate emite ordonanțe, acestea se fac numai cu acordul Parlamentului, iar orice ordonanță emisă de Guvern este dezbătută și aprobată de Parlament tot printr-o lege. Altfel spus, parlamentarii au ultimul cuvânt întotdeauna.

Ce fel de legi poate emite Parlamentul?

În funcție de zona de interes și numărul de votanți, Parlamentul emite trei categorii de legi în primul rând este vorba despre legi constituționale, ce au ca obiectiv modificarea, revizuirea constituției, votate cu majoritate absolută. Apoi, sunt legile organice, adică legi de o deosebită importanță pentru viața sociala, care se votează cu majoritate de două treimi. Nu în ultimul rând, sunt legile ordinare, acestea se votează cu o majoritate simplă. Foarte important de menționat este faptul că în situație de criză, Parlamentul poate declara stare de război și chiar mobilizarea sau încetarea ostilităților militare. Orice cetățean ar mai trebui să știe că nu doar Parlamentul poate face o propunere legislativă, inclusiv oamenii simpli pot înainta o astfel de propunere dacă întrunesc condiția de a avea susținerea unui grup de minim 100.000 de persoane cu drept de vot din cel puțin un sfert din județele țării.

Informează-te și urmărește lista candidaților la alegerile parlamentare din 6 decembrie pe website-ul fiecarevot.ro. Poți vedea candidații din fiecare partid și oraș pe votcorect.ro/harta-candidatilor/.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.