Cercetătorii din Timişoara au finalizat tehnologia pentru realizarea unui vaccin împotriva alergiei la polenul de ambrozie.

Centrul Oncogen va încheia, în acest an, un proiect în valoare de două milioane de euro, fonduri europene, care se va concretiza în obţinerea unui brevet de invenţie. După 4 ani de studii, specialiştii au reuşit să izoleze 11 din cele 12 peptide alergenice din ambrozie, să le cloneze şi să le pună în bioreactoare pentru bioproducţie, anunță directorul Oncogen, Virgil Păunescu.

Până la apariţia pe piaţă a vaccinului trebuie să se parcurgă şi etapa clinică ce implică, însă, costuri ridicate, astfel că, acum, se caută fonduri, mai spune Virgil Păunescu.

În cadrul proiectul „Inspire” au fost realizate şi două kituri de diagnostic molecular foarte precis: pentru alergia la ambrozie şi de măsurare a concentraţiei polenului în aer, care urmează să fie brevetate. Polenul de ambrozie poate produce forme de severe de rinoconjuctivită cu evoluţie spre astm, și afectează 60% din populaţia predispusă la alergii, inclusiv copiii.

Sursa: Realitatea de Timis

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.