Românii vor plăti 50 de bani pentru ambalajele din plastic. Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România.

Considerat a fi una dintre cele mai eficiente modalități de reducere a deșeurilor din plastic, sistemul de garanție-returnare este tot mai aproape de a fi implementat și pe piața locală din România. Implementarea ar urma să aibă loc din 2022.

Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România.

”Hipermarketurile fac ce au făcut toate magazinele și din alte state, adica se opun. Magazinele nu au niciun interes să scoată plasticul pe care îl bagă în piață, scopul lor este de a vinde cât mai mult plastic, cât mai multe ambalaje care ajung în gropile de gunoi sau pe câmpuri ori în Marea Neagră. Este o chestiune care preocupă mai puțin magazinele, dar aici trebuie să existe o fermitate din partea statului. Datoria Guvernului este de a proteja cetățenii și de a proteja cât mai mult cetățenii. (…)În Germania rata de colectare este de peste 98%. Noi ne propunem ca în anul 3 să depășim o rată de 90%” a declarat Mircea Fechet, fost ministru al Mediului, la un post tv.

Rmânii vor trebui să plătească o garanție de 50 de bani pentru fiecare sticlă sau PET cumpărat. Banii vor putea fi recuperati ulterior, dacă returnează ambalajele.

Producătorii de băuturi cer acum o nouă amânare însă. Alice Nichita, Președintele Asociației petru Băuturi Răcoritoare, a cerut că proiectul să fie implementat de la 1 Martie și nu 1 ianuarie cum era programat. 

Micii comercianți văd măsura că fiind una bună, însă susțin că le este imposibil să colecteze multe PET-uri și să se ocupe și de transportul acestora.

Sursa: Realitatea Financiara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.