Băsescu: Spitalele trebuie organizate ca fundații
Băsescu: Când managerii vor trăi din activitatea spitalului, vom avea sănătate
„Când am scos raportul Comisiei Vlădescu, care pune diagnosticul sistemului de sănătate, și pe urmă proiectul de lege pentru reorganizarea sistemului de sănătate, au ieșit oamenii în stradă, ianuarie-februarie 2012. (…) Trebuie schimbat statutul juridic al spitalelor. În momentul de față, spitalele au același comportament economic precum școlile. Le dai bani, au bani. Nu le dai bani, nu au bani. Spitalele trebuie să iasă din sistemul de organizare sovietic pe care l-am moștenit și marii profesori sunt cei care țin cu dinții de existența acestui sistem. Deci sistemul se opune reformării lui, iar politicienii sunt influențați, că e bine să te pozezi cu Streinu-Cercel, e bine să te pozezi cu Rafila, e bine să te pozezi cu mai știu eu ce altă somitate în Medicină”, a declarat fostul președinte al României, Traian Băsescu, la „Legile Puterii.”
„Spitalele trebuie organizate pe alt sistem, trebuie să devină autonome și trebuie organizate ca fundații de interes național sau ca societăți comerciale. (…) Se vor finanța așa cum se finanțează toate spitalele performante. Adică statul, prin Casa Națională de Sănătate va plăti pachetul garantat oricărui cetățean, după care, ce este peste pachetul pe care îl datorează statul, va plăti cetățeanul. (…) Odată devenite fundații, acestea pot primi sponsorizări de la diverși oameni care au trecut prin spital sau sponsorizări chiar de la primării sau de la societăți comerciale, dar, cel mai tare, pot să ia credite în baza planului de afacere să se modernizeze, să se doteze. (…) Acest sistem (n.r. de sănătate) parșiv ne dă impresia că ne ocrotește statul, că de fapt e atât de prost condus încât a devenit un risc”, a notat Băsescu.
Fostul șef de stat a venit și cu exemplul personal, din anul 2006, când a fost operat de hernie de disc la clinica AKH din Viena.
„Când am ieșit din spital, s-a făcut factura pentru medic. Omul a venit, a operat și factura lui a fost 18.000 de euro. Factura pentru primărie, care a implicat asistentele medicale și regia, statul în rezervă și așa mai departe, a fost separată. Și factura pentru Salvare a fost separată. Deci am avut trei facturi la ieșirea din spital. (…) Atunci când managerii vor trăi din activitatea spitalului și nu din subvenția de stat, atunci o să avem sănătate”, a concluzionat Traian Băsescu.
Sursa: Realitatea de Bucuresti