Baciu: Indicele de corecție a rămas același, 1,41

Baciu: Formula de creștere va fi mult mai transparentă

„La sfârșitul anului trecut am avut o majorare a pensiilor de 14%, o majorare care a fost destul de consistentă, care a acoperit cu mult rata inflației și creșterea salariului mediu brut pe economie. În momentul de față vreau să aduc aminte că indicele de corecție a rămas același ca anul trecut. Deci orice punctaj mediu obținut se înmulțește cu 1,41. Deci sunt condiții bune în momentul de față a deschiderii dreptului de pensii. Efortul buegtar pe un an de zile este peste 90 miliarde, undeva la 93-94 de miliarde,” a declarat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, la „Legile Puterii”.

Cât despre modul de calcul al pensiilor de anul viitor, Baciu a precizat: „formula de creștere va fi mult mai transparentă și se va baza pe niște cifre oficiale oferite de INSS și se referă la rata inflației cât și la câștigul salarial mediu brut pe care acest câștig salarial este iarăși oferit de către INSS. Adica datele sunt foarte clare, transparente și va fi o creștere la început de an folosind acești doi indicatori. Este prematur să discutăm acum despre cifre pe care nu le avem al dispoziție.”

Noua lege a pensiilor va clarifica multe probleme legate inclusiv de pensia minimă socială, anunță șeful Casei de Pensii.

„Cu noua formulă de calcul a pensiilor se va rezolva această problemă pentru că rezumăm la numărul total de puncte pe care îl are fiecare beneficiar, indiferent de perioada în care a ieșit la pensie. Raportându-ne la numărul total de puncte și împărțind la o valoare pe care o vom agreea cu toții, va ieși o pensie egală indiferent în ce perioadă ai reușit să-ți deschizi dreptul la pensie.”

Daniel Baciu a precizat că acum s-a ajuns la un minim istoric în privința dosarelor de pensii restante la recalculare, 139, față de 19.000 câte erau la începutul anului.

„Avem o cursă cruntă contra-cronometru pentru a recupera aceste dosare restante și să intrăm într-o normalitate, zic eu, că până la urmă asta este o normalitate. Orice beneficiar, care își depune un dosar de pensie trebuie să știe clar și sigur că va avea acest drept și banii care i se cuvin,” a conlcuzionat președintele Casei Naționale de Pensii.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.