Chiar dacă multe afaceri au fost afectate în România, din cauza crizei economice generate de pandemie, sectorul construcțiilor a reușit să performeze, înregistrând o creștere de aproape 16%, în 2020.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut anul trecut faţă de anul 2019, ca serie brută, cu 15,9%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) date luni publicităţii.

Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+46,0%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+24,4%) şi la construcţiile noi (+9,3%).

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri astfel: construcţii inginereşti (+18,5%), clădirile rezidenţiale (+17,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (+10,9%).

Conform INS, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut, în decembrie 2020, comparativ cu noiembrie 2020, ca serie brută, cu 21,5%, creştere evidenţiată astfel: lucrările de reparaţii capitale (+27,7%), lucrările de construcţii noi (+27,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+3,2%).

Pe obiecte de construcţii, s-au evidenţiat creşteri astfel: clădirile rezidenţiale (+31,3%), clădirile nerezidenţiale (+21,3%) şi la construcţiile inginereşti (+17,9%), scrie Agerpres.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 2,2%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+5,3%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 10,0%, respectiv cu 0,4%.

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică creşteri ale volumului clădirilor rezidenţiale (+8,3%), clădirilor nerezidenţiale (+2,3%) şi ale construcţiilor inginereşti (+1,3%).

De asemenea, în decembrie 2020, comparativ cu decembrie 2019, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 12,6%. Pe elemente de structură au fost înregistrate creşteri ale volumului lucrărilor de reparaţii capitale (+24,2%) şi ale lucrărilor de construcţii noi (+19,0%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 8,6%.

Pe obiecte de construcţii, seria brută evidenţiază creşteri ale volumului lucrărilor de construcţii inginereşti (+22,5%) şi ale clădirilor rezidenţiale (+14,5%). Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 0,7%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 16,5%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+30,3%) şi la lucrările de construcţii noi (+17,1%).

Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 2,1%. Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică creşteri ale volumului construcţiilor inginereşti (+26,7%) şi ale clădirilor rezidenţiale (+15,4%). Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 1,5%.

Sursa: Realitatea Financiara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.