„Este un buget pe care eu îl consider orientat către investiții, pentru că au crescut investițiile, dar ezitant când este vorba de restabilirea unor reguli. Nu poți să menții în anvelopa salarială 25% din cei 105 miliarde care sunt anvelopa salarială pentru bugetari. Nu poți să menții 25% pentru sporuri, iar pensionarului să nu îi dai 3%, inflația. Nu poți. Sunt lucruri care pot fi ajustate, dacă te apleci cu atenție pe cheltuieli”, a declarat fostul președinte al României, Traian Băsescu, la „Legile Puterii”. 

„Trece clasa acest buget pentru că, după guvernările PSD, este un buget care crește investițiile de la 40 de miliarde la 61 de miliarde. Deci, din punctul meu de vedere, bugetul trece clasa. Este orientat și spre consolidare fiscală, deci spre reducerea deficitului. Să sperăm că va fi bine. Și vă mai spun un lucru, chiar dacă unele prognoze internaționale, inclusiv de la Comisia Europeană, sunt că vom avea o creștere de 3,3%, eu cred în această creștere de 4,4% cât și-a asumat Guvernul. Deci cred că este mai corectă estimarea Guvernului decât cea a Comisiei Europene în momentul de față.” 

Cât despre eticheta de „buget de austeritate” pe care ar avea-o bugetul pentru anul 2021, fostul șef de stat a declarat: „atâta timp cât arunci cu sporuri în stânga și-n dreapta, atâta timp cât dai pensii speciale și la veteranii din Afganistan, Irak și Balcani sau din Africa, dar dai și la ăia care se ocupă de izmene în Armată, cred că se mai putea face câte ceva. Eu sunt un susținător al unor pensii speciale pentru militarii care sunt veterani de război din teatrele de operații. Sunt un mare susținător al acestei soluții, dar nu văd de ce cel de la popotă sau birocrații de la Ministerul Apărării să aibă pensii speciale.”

Fostul președinte a venit și cu critici la adresa Guvernului Cîțu.

„Au foarte multe încălcări ale programului cu care au fost votați în Parlament. Spre exemplu, în Constituție, la articolul 102, citez «Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament asigură realizarea politicii » și așa mai departe. (…) Când ne ducem la programul de guvernare și îl comparăm cu bugetul, găsim la pagina 49 prelungirea programului de acordare a tichetelor de vacanță pentru angajații din sectorul public. S-a terminat cu tichetele de vacanță, nu sunt în buget. Tot la pagina 49 se prevede ajutor de stat acordat operatorilor de turism din HORECA în 2021. Nu există niciun leu în buget pentru ajutor de stat pentru HORECA. La pagina 79, alocarea a 2% din PIB pentru infrastructura de transport în următorii patru ani. S-au alocat 1,25%, dar este adevărat e mai mult decât anul trecut. (…) Găsim foarte multe încălcări ale programului de guvernare, iar dacă ne referim la programul electoral, acolo e dezastru. Programul electoral este o poveste frumoasă, spusă cu tupeu cetățenilor. Cine a crezut, s-a păcălit. Ei nu respectă programul de guvernare, dar una peste alta, acest guvern trece clasa pentru că micșorează și nivelul de împrumuturi pe care urmează să îl facem. În loc de 9,8% vom împrumuta 7,16% din PIB . Ceea ce este o sumă mare. Discutăm de zeci de miliarde deja care vor fi împrumutate mai puțin”, concluzionează Traian Băsescu. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.