Kelemen: Nu este vorba despre a leza integritatea teritorială a țării

Kelemen: Maghiarii din România nu vor să facă rău nici României, nici românilor

„Haideți să vedem ce înseamnă autonomie, înainte să ne inflamăm foarte tare, pentru că lumea când aude de autonomie, atunci spune HarCov-ul. Haideți să folosim cuvântul sau termenul subsidiaritate”, a declarat vicepremierul și președintele UDMR, Kelemen Hunor, la „Legile Puterii”. 

„Decizia, (n.r. trebuie să fie) mai aproape de cetățean, indiferent unde trăiește cetățeanul, trăiește în București, trăiește în Harghita, trăiește în Bihor, trăiește la Constanța. Mai aproape de comunitate. Deciziile care țin de comunitate să nu fie luate la București, să nu fie luate de oameni care probabil nici nu știu unde este acel pod, acea clădire, acel drum, acea localitate nu au fost niciodată acolo, dar din pix spun că ai voie sau nu ai voie să faci o investiție. Când vorbim de autonomie, când vorbim despre subsidiaritate vorbim să aducem decizia mai aproape de comunitate”, a explicat Kelemen.

„Acolo unde trăiește o comunitate etnică, cum este în Harghita, Covasna, Mureș și în alte zone, acolo se discută de competențe lingvistice în administrația locală, în relația cu autoritățile în acel județ, în acele localități. Deci nu este nicio chestiune complicată. Nu e vorba despre secesionism, nu este vorba despre a leza integritatea teritorială a țării. Nu este vorba despre ața ceva. Autonomia universitară vă deranjează? Autonomia unor companii vă deranjează? Aici vorbim despre cine decide. Decid eu sau decide altcineva despre ce vreau să fac și cum vreau să fac. (…) Nimeni nu vrea să pună sigiliu pe niciun județ, pe nicio comunitate. Dacă mergeți în Harghita și Covasna vă veți simți extraordinar de bine și veți vedea că acolo oamenii își doresc să trăiască într-o lume cu predictibilitate. Deci nu e nimic complicat. (…) Nu trebuie să se sperie nimeni pentru că maghiarii din România nu vor să facă rău nici României, nici românilor”, a concluzionat președintele UDMR. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.