România se confruntă cu un nou val pandemic, ceea ce se reflectă și în numărul infecțiilor noi raportate de la o zi la alta. De la o medie de 2.000 în ianuarie, s-a ajuns deja la 5.000-6.000, dar acesta ar putea fi doar vârful aisbergului.

Numerosi experti in politici de sanatate publica, medici si epidemiologi cred ca numarul cazurilor este in realitate mult mai mare. Asta pentru ca in Romania se testeaza putin, iar multi dintre cei care intra in contact cu virusul sunt asimptomatici si nu se prezinta niciodata la medic.

Printre cei care cred ca numarul cazurilor este mai ridicat se numara si expertul in sanatate publica Razvan Chereches.

„Au existat studii in strainatate care au aratat ca numarul cazurilor de COVID-19 ar putea fi de 4 pana la 15 ori mai mare. Insa e imposibil de spus cat de multe cazuri exista in realitate, mai ales ca se testeaza putin. Dar e cert ca avem mai multe cazuri decat se raporteaza zilnic”, spune Chereches.

Opinia sa este impartasita si de epidemiologul Stefan Dascalu, de la Universitatea Oxford, scrie ziare.com. „Nu exista cifre oficiale si ar fi doar speculatii sa inaintam cifre, dar un lucru e cert. Avem mult mai multe cazuri decat se stie, pentru ca nu toti se duc sa se testeze, iar multi dintre bolnavi, poate cei mai multi, nu au niciun simptom ori cred ca se confrunta doar cu o banala raceala, asa ca nu vor merge nici ei la medic”, explica Dascalu.

Aceeasi opinie o are si doctorul Adrian Marinescu, medic infectionist la „Matei Bals”.

„E greu, chiar imposibil de spus cate cazuri sunt in realitate. Cifrele poate ca sunt mai putin importante, important e ca, din pacate, avem multe cazuri de care nu stim, de oameni care se imbolnavesc si nu se testeaza. Deci, da, numarul cazurilor este mai mare decat apare in raporturi”, spune Marinescu.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.