Institutul Național de Sănătate Publică din România a dat publicității date îngrijorătoare. Potrivit analizelor, circulația variantei britanice a SARS-CoV-2 – linia genetică B.1.1.7 a fost demonstrată deja pentru 71,4% din județele țării și există o probabilitate mare să fi cuprins deja întreg teritoriul României.

În anul 2021 au fost comunicate la CNSCBT 1034 secvențieri finalizate în săptămânile 53/2020-11/2021, respectiv până la data de 21 martie 2021 inclusiv, dintre care 546 au fost confirmate cu VOC (”variants of concern” – variante care determină îngrijorare): 542 cu varianta britanică (linia genetică B.1.1.7), 2 cu varianta sud-africană (linia genetică B.1.351) și 2 cu varianta braziliană (linia genetică P.1). Aceasta corespunde unei rate de confirmare de 52,8%. 

Rezultatele secvențierilor menționate au fost comunicate de 4 laboratoare: – INCDMM Cantacuzino; – INBI Bals; – MedLife; – Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava (USV), anunță INS.

Distribuția cazurilor confirmate cu VOC după județul de apartenență

Distribuția celor 546 de cazuri confirmate cu VOC după județul de infectare este prezentată mai jos:
B.1.1.7 (542): Argeș (2), mun.București (258), Bihor (11), Brăila (1), Botoșani (5), Brașov (8), Caraș-Severin (4), Cluj (22), Constanța (9), Covasna (18), Dâmbovița (10), Dolj (2), Galați (6), Giurgiu (3), Gorj (6), Hunedoara (3), Iași (16), Ilfov (29), Mureș (3), Neamț (6), Olt (1), Prahova (3), Sibiu (4), Suceava (22), Teleorman (2), Timiș (72), Tulcea (1), Vâlcea (4), Vrancea (2), Vaslui (3), ”din străinătate” (cazuri de import) (6); B.1.351 (2): Argeș (1), București (1); P.1 (2): București (2).

Cele mai multe cazuri confirmate cu varianta B.1.1.7 s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani, așa cum se poate observa în Fig.3. Marea majoritate a cazurilor (87,5%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani.

Cazuri de COVID-19 confirmate cu alte variante care determină îngrijorare (VOC)

Primele 2 cazuri confirmate cu varianta sud-africană (B.1351), în laboratorul MedLife, sunt următoarele:
– un cetățean turc, persoană de sex masculin, în vârstă de 27 de ani, având ca județ de infectare Argeș, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat, a cărui sursă nu poate fi precizată;
– o persoană de sex feminin, în vârstă de 42 de ani, din mun.București, provenind dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19. Sursa foarte probabilă este soțul, confirmat și el cu varianta sud-africană (B.1351), în laboratorul INCDMM Cantacuzino (în săptâmâna 12 care nu face obiectul prezentei analize). Acesta a călătorit doar în țară, cu avionul, pe ruta București – Cluj. Locul expunerii nu poate fi precizat.

Cele 2 cazuri confirmate cu varianta braziliană (P.1), în laboratorul INBI Balș, sunt următoarele:
– un bărbat în vârstă de 57 de ani, provenind dintr-un focar de colectivitate cu 3 cazuri, din care doar el a fost confirmat cu B.1.1.7; Este probabil să fie existat o sursă unică pentru toți cei 3 colegi, neidentificată. 
– un bărbat, în vărstă de 38 de ani, fără nicio legătură epidemiologică identificată.

Decese la cazuri confirmate cu VOC

Au fost înregistrate până în prezent 16 decese la cazuri confirmate cu VOC, toate cu B.1.1.7, provenind, după ”județul de infectare”, din mun.București (3), Bihor (1), Constanța (1), Covasna (1), Dâmbovița (1), Hunedoara (1), Suceava (3), Timiș (2), Vâlcea (1), Vaslui (1), Vrancea (1).
Distribuția deceselor după luna calendaristică în care a avut loc decesul a fost următoarea: ianuarie (1), februarie (5), martie (10). Șapte decese au fost înregistrate la sexul feminin, iar 9 la cel masculin.
Mediana vârstei a fost de 76 de ani, media de 75, modul de 63, minima de 50, iar maxima de 91 de ani.
Douăsprezece dintre cazurile decedate (75%) avuseseră condiții medicale pre-existente, iar pentru alte 4 cazuri acestea nu au fost raportate, însă vârsta de peste 70 de ani la 3 dintre ele reprezintă prin ea însăși un factor de risc pentru severitatea bolii.
Un singur caz din cele decedate fusese vaccinat anti-COVID-19, cu 2 doze: femeie în vârstă de 88 de ani, având condiții medicale preexistente multiple, care foarte probabil nu a reușit să își formeze titrul de anticorpi necesar evitării unei forme severe a bolii.

Antecedente vaccinale anti-COVID-19 la cazurile confirmate cu VOC

Patruzeci din cele 546 cazuri confirmate cu VOC (7%) fuseseră vaccinate cu una sau două doze de vaccin anti-COVID-19:
36 cu vaccin Comirnaty (Pfizer BioNTech): 13 cu o doză; 23 cu 2 doze; 4 cu vaccin AstraZeneca: toate cu o doză.
La 21 dintre cele 23 cazuri vaccinate cu 2 doze de vaccin, toate cu Pfizer BioNTech, intervalul între data vaccinării cu doza a doua și data recoltării probei care a dus la confirmarea cu COVID-19 a cazului a avut o mediană de 30 de zile, o medie de 29, minima de 6, iar maxima de 48 de zile. Așadar, cu excepția a 2 cazuri, a existat un interval mai mare de 10 zile necesar pentru dobândirea unei imunități post-vaccinale suficiente. Posibile explicații sunt apartenența la grupa așa-numiților ”non-responders” – persoane care nu răspund la vaccinuri, în general; proporția de 5% de lipsă de eficacitate a vaccinului; eficacitatea mai mică a vaccinului față de varianta B 1.1.7, ipoteză care în acest moment nu este domonstrată științific. 
La 2 cazuri data recoltării probei care a dus la confirmarea cu COVID-19 a precedat data administrării celei de a doua doze de vaccin.

Streinu-Cercel, semnal de alarmă: Avem în circulație 4 tulpini de Covid. 70% dintre bolnavi o au pe cea BRITANICĂ

70% dintre bolnavii covid s-au infectat cu tulpina britanică. Declarația a fost făcută chiar de președintele Comisiei de sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel. Social-democratul spune că presiunea pe sistemul medical este uriașă, în acest moment. 

„Aş dori să vă informez că avem în circulaţie patru tulpini de SARS-CoV-2: cea sălbatică iniţială, cea britanică, cea din Africa de Sud şi cea din Brazilia. În momentul de faţă, 70% dintre persoanele care se îmbolnăvesc au tulpina britanică. O fi risc, n-o fi risc, nu ştiu”, a spus Streinu-Cercel.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.