O nouă tragedie în spitalele românești. Trei pacienți care se aflau internați la unitatea mobilă de Terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeş, din Bucureşti, au murit, luni seară, după ce a avut loc o pană de oxigen. Alți 5 pacienți, care au supraviețuit defecțiunii, au fost transferați la alte spitale. Polițiștii au demarat o anchetă cu privire la decesul pacienţilor, astfel încât să fie stabilite cauzele și condițiile în care s-a produs tragedia.

Audierile au început în miez de noapte în cazul Victor Babeș. Primul care a ajuns în fața polițiștilor de la omoruri la audieri a fost reprezentantul firmei de mentenanță care a refuzat să între în TIR-ul ATI. 

Potrivit unor surse, managerul instituției a dat și el primele explicați. Nu s-au luat însă măsuri, ancheta fiind în fază incipientă.

Haos la Spitalul Victor Bebeș: trei oameni au murit – controversele din spatele tragediei

Ora 16:25, o defecţiune la instalaţia de oxigen a TIR-ului de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeş a dus la decesul a trei pacienţi. Din primele informații, presiunea din instalatia de oxigen a crescut brusc, iar ventilatoarele s-au oprit automat. Persoanalul medical a încercat să ventileze bolnavii manual, cinci pacienți au fost salvați și transferați la alte spitale însă pentru trei dintre ei a fost prea tarziu.

Șeful D.S.U. Raed Arafat confirmă că tragedia de la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală a fost ascunsă de autorități mai bine de 4 ore pentru că se știa de tragedie încă de la ora 17:00.

VIDEO Raed Arafat, explicații după tragedia de la Spitalul ”Victor Babeș”: cum s-a produs accidentul

Potrivit comunicatului dat de DSU, ventilatoarele din sectia mobilă au intrat în avarie. Firma distribuitoare a fost chemată de urgenta, însă reprezentantul companiei nu a vrut să intre în unitatea medicala de teama COVID, deși i-a fost oferit echipament de protecție.

„Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale. În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR. (…) Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune. 3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator iar 5 au fost transferați”, a informat DSU.

În paralel, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu a rectionat printr-o postare pe facebook în care a spus ca a auzit despre tragicul eveniment în jurul ore 18:30. Asta deși, șeful departamentului pentru situații de urgență a declarat ca incidentul s-a produs mult mai devreme.

„Defecțiunea a avut loc la instalația de oxigen a unității mobile. Cinci pacienți au fost transferați rapid: unul într-o altă secție din spitalul Victor Babeș și ceilalți patru la Spitalul ROL2 de la Otopeni, Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” și Spitalul Floreasca. Ministrul Sănătații a fost la fața locului și s-a informat despre starea pacienților și asupra cauzelor incidentului”, a scris Voiculescu.

Totodată, autoritățile au demarat o anchetă în acest sens iar mai multe persoane au fost duse la audieri. Polițiștii vor să înțeleagă ce s-a întâmplat cu exactitate. Una dintre ipotezele cercetate de anchetatori este ca din greseala, cinneva să fi crescut presiunea din instalația de oxigen care ar fi dus la blocarea ventilatoarelor.

„Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Serviciul Omoruri, sub coordonarea unității de parchet competente teritorial, a declanșat cercetări cu privire la decesul a trei persoane, pacienți, în cadrul unei unități spitalicești din sectorul 3. Cercetările vizează stabilirea cauzelor și condițiilor în care s-a produs decesul. Trupurile neînsuflețite urmează a fi ridicate și transportate la INML în vederea efectuării necropsiei”, anunță Poliția Capitalei.

Audierile membrilor personalului medical și tehnic vor continua în următoarea perioadă. 

 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.