În emisiunea 100% de la Realitatea PLUS au fost prezentate documente care dovedesc faptul că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Numele său apare  în „Registrul cu persoanele din rîndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea să sprijine munca de Securitate” din care reiese că în toamna anului 1978 a fost racolat de locotenentul major de Securitate Mihai Avramides (Avramidis) și era folosit drept sursă în  Portul Constanţa. Deputatul PSD, Radu Cristescu a subliniat că dovezile colaborării sunt clare.

„A luat-o de jos Băsescu. A fost informator prima dată, a fost racolat. Lucrurile au ieșit la suprafață cu toate că i s-a garantat că nu mai există absolut nimic și că totul a fost distrus și ați văzut că după ce nu a mai fost președinte, pe un raft pa CNSAS (n.r. Consiliul Național Pentru Studierea Arhivelor Securității) s-a găsit o hârtie. Că nu s-au găsit mai multe. S-a găsit o hârtie care era lipsă la un dosar de rețea și uite așa am aflat. Toată lumea știa treaba asta, dar nu existau dovezi. Este clar. Este scrisul lui, dar și acuma după atâția ani încă se bucură probabil de o anumită susținere pentru că apelul va fi judecat peste un an, adică în noiembrie. Lui, mi se pare că la sfârșitul anului i s-a dat decizia de colaborare cu Securitatea și Înalta Curte sau Curtea de Apel, nu știu unde se judecă, a zis în noiembrie vom vedea”, a declarat deputatul PSD, Radu Cristescu la emisiunea 100% moderată de Laurențiu Botin. 

„Acest sistem pe care îl vedem acum, acest sistem care lucrează în continuare a fost creat tocmai de Traian Băsescu.(…) Dar ceea ce este grav este că acest sistem, creat de Băsescu, funcționează în continuare. Dar, atenție, e creat de Băsescu, sau de alde Avramides (n.r. Mihai Avramides, locotenentul major de Securitate, care l-ar fi folosit pe Traian Băsescu drept sursă) și de alții care l-au păstorit și l-au folosit și l-au orientat către cea mai mare funcție în stat? (…) Îl aveți pe Băsescu, care reprezintă securismul pe care noi l-am trăit. Pentru că și eu am o vârstă și am trăit în acest stat comunist. Și aveți noul sistem securist, reprezentat de USR la cel mai înalt nivel”, a concluzionat Cristescu.
 
 În septembrie 2019, Curtea de Apel București a decis că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Decizia nu este definitivă și a fost atacată de fostul președinte al României la Înalta Curte de Casație și Justiție. Secţia de contencios de la Instanța supremă a dispus ca procesul să înceapă la 5 noiembrie 2021.
 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.