„Domnul Ghinea a dat un caracter confidențial acestui plan (n.r. Planul Național de Redresare și Reziliență) în minister. Noi fiind niște invitați din afară, s-a gândit să facă un document de declasificare sau de acces la aceste informații, vezi Doamne, clasificate. Domnul Ghinea îmi spune mie direct că trebuie să păstrăm confidențialitate. Și  i-am spus: Acest ordin nu îmi este opozabil mie, ca cetățean, decât dacă ar fi publicat în Monitorul Oficial, ar putea fi opozabil. Ghinea a rămas interzis, săracul nu știe. Și i-am zis: Poți să îl și semnezi. Eu, dacă vreau pot să copiez documente, pot să mă și uit. Dacă vrei să mi le dai, bine. Dacă nu, plec din minister. Evident că toate lucrurile au decurs în mod normal. Ne-am uitat pe documente”, a declarat economistul Adrian Câciu la emisiunea 100%. 
 
„Asta dovedește că domnul Ghinea a vrut să secretizeze un document programatic, politică publică a statului român, în contextul în care prin lege era obligat să îl transparentizeze. Dar planul (n.r. Planul Național de Redresare și Reziliență) nu există, ca să știți. Nu există. Există niște fișe, niște componente, niște intenții”, a explicat Câciu. 
 
„Pot să vă spun și câteva din discuțiile pe care le-am avut. Am constatat faptul că foarte multe din investiții sunt localizate către Ardeal, inclusiv pe partea de spitale, inclusiv pe partea de infrastructură, Moldova și Sudul neavând alocare aproape deloc decât Autostrada Moldovei. Și i-am sugerat domnului Ghinea să pună o sumă egală la toate regiunile țării la dispoziția Consiliilor Județene, a autorităților locale. Vă anunț că mai există și intenția domnului Dancă să facem un mare spital la Focșani. Apropo de spitalele regionale Iași și Craiova, alea vor fi finanțate din Politica de Coeziune, nu din PNRR, pentru că nici nu intră în zona de eligibilitate pe PNRR. Ele trebuiau aceste extinderi, modernizări pentru spitalele județene, cel mult, sau spitalele de municipii reședință de județ”, a concluzionat economistul.  
 
Declarațiile au fost făcute în contextul în care economistul s-a aflat într-un grup de cinci persoane cărora ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea le-a permis accesul la documentele pe care le întocmește pentru a fi prezentate la Bruxelles drept Planul Național de Redresare și Reziliență. Prin acest program, România ar urma să atragă 29,2 miliarde de euro, fonduri europene, parte nerambursabile, parte împrumuturi. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.