Ministrul Raluca Turcan s-a arătat revoltat de cazul Casei de Pensii Argeş, care a cheltuit anul trecut sume uriaşe în instanţă pentru asistenţa juridică în cazul miilor de procese intentate de pensionari, procese pierdute în număr mare.

Aş vrea să vă spun un detaliu neobişnuit. Casa Judeţeană de Pensii Argeş este campioană la cheltuieli cu asistenţa juridică. Doar în judeţul Argeş avem 1,1 milioane lei, bani plătiţi de statul român, o sumă extrem de mare, pentru că pensionarii s-au dus în instanţă ca să îşi caute dreptatea. Odată cu digitalizarea serviciilor se vor reduce şi aceste cheltuieli mar”-  Raluca Turcan.

La nivelul ţării suma alocată de la bugetul de stat Caselor de Pensii pentru plata asistenţei juridice s-a ridicat anul trecut la aproximativ 3,3 milioane lei.

Casa de Pensii Argeş a cheltuit o treime din bugetul naţional pentru asistenţa juridică.

În Argeș, suma plătită ca asistență juridică pentru procesele deschise în instanță de pensionari este cea mai mare din țară, pentru un sigur județ. În 2020, Casa Județeană de Pensii Argeș a plătit 2,26 milioane lei, din cele 10 milioane lei achitate în toată țara, iar în 2021, 1 milion de lei din cele 3,2 milioane lei la nivel național. 

Acesta este cel mai potrivit exemplu pentru a fundamenta decizia pe care am luat-o de a introduce, prin ordin de ministru, noi elemente în procesul de evaluare a dosarelor de pensii, pentru reglementarea anumitor aspecte care țin de datele din aceste dosare. 
Pe de altă parte, exemplul de la Argeș arată că reforma pensiilor este mai mult decât necesară, pentru că ea aduce atât echitate pentru pensionari, prin luarea în calcul a unor elemente suplimentare de contributivitate, cât și predictibilitate într-un sistem în care creșterile de pensii au depins, ani în șir, de interesele politice. 

Este o reformă pe care deja am demarat-o, cu ambele ei componente: cea tehnică, adică procesul de evaluare a dosarelor, la nivel național fiind deja evaluate în acest moment aproximativ 290 000 de dosare și legislativă, prin proiectul de lege a pensiilor aflat în lucru la minister. Împreună cu alte tipuri de măsuri care vizează dezvoltarea economică și creșterea gradului de ocupare, reforma pensiilor va contribui, de asemenea, la crearea unui sistem sustenabil și la echilibrarea bugetului de pensii. 

Vom finanța reforma sistemului de pensii prin PNRR, cu o alocare de 100 de milioane euro. Acești bani vor merge, concret, către susținerea procesului de evaluare a dosarelor de pensii aflate în plată și către digitalizarea Casei Naționale de Pensii Publice și a structurilor teritoriale.- Raluca Turcan

Ministrul Muncii a făcut referire şi la problema asistenţei sociale din ţara noastră: „Asistenţa socială în România este o ruşine, este concentrată spre beneficii. Discrepanţele sociale s-au adâncit. Nu poţi să ai asistenţă socială în ţara noastră dacă nu ai cu cine să o faci. Primăriile consideră prea des asistenţa socială ca pe o povară”.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a fost prezentă joi, 27 mai, în Argeş, la uzina Dacian de la Mioveni, Casa Judeţeană de Pensii, Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, AJOFM Argeş.

 

 

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.