Tragedia din ”TIR-ul morții” de la Spitalul „Victor Babeș”, în urma cărei 3 bolnavi și-au pierdut viața, s-ar fi produs dintr-o eroare umană. Doi suspecți au fost reținuți, după ce au fost audiați, marți, la Serviciul Omoruri, potrivit Realitatea Plus. 

Potrivit sursei citate, ar fi vorba chiar de angajați ai spitalului, un instalator și șeful serviciului tehnic. 

Instalatorului i se reproșează faptul că ar fi manipulat defectuos instalatia de oxigen a Untății mobile de terapie intensivă, fapt ce a dus la oprirea acesteia. Șef serviciu tehnic, inginer de profesie, nu a luat măsuri pentru funcționarea optimă a instalatiei de oxigen și pentru instruirea personalului.

Instalalatorul a recunoscut săvârșirea faptei, în timp ce șeful serviciului n-a dorit să facă declarații, mai arată sursele Realitatea Plus.

Cei doi au fost retinuti pentru 24 de ore și vor fi prezentati Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

La începutul lunii aprilie, instalația de oxigen a TIR-ului ATI din curtea Spitalului Victor Babeș s-a defectat, iar trei pacienți au murit. Alți cinci au fost transferați la alte spitale. La vremea respectivă, Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei a declanșat o anchetă.

Cauza opririi ventilatoarelor a fost o creştere a presiunii oxigenului peste maximul admis, de 5,8 bari, dar cauzele n-au putut fi stabilite imediat. Cele două direcții pe care s-au axat cercetările au fost eroare umană sau defecțiune tehnică.

Tragedia de la Spitalul Victor Babeș a amplificat și relația tensionată dintre ministrul Sănătății la acea vreme, Vlad Voiculescu și restul Guvernului, în frunte cu Florin Cîțu. De altfel, la doar câteva zile, Voiculescu a fost demis.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.