Zeci de sindicaliști CFR protestează chiar la această oră în fața Ministerului Transporturilor, exact în ziua moțiunii de cenzură împotriva Gvernului de coaliție condus de Florin Cîțu. Oamenii susțin că lucrează în trenuri vechi, fără dotări. Mai mult, sindicaliștii se plâng că nu se folosesc bani europeni pentru modernizare și că nu a fost aprobat bugetul de investiții, relatează Realitatea PLUS. Sindicaliștii reclamă faptul că nu a fost aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei CFR Călători pe anul 2021, lipsa de material rulant nou, din cauza subcompensării transportatorilor feroviari, dar şi a lipsei de mecanici de locomotivă. Protestul celor din CFR a început la ora 10.30 și se încheie la ora 12.30.

 

„Protestăm până România va respecta strategia europeană şi în domeniul feroviar. Protestăm pentru că la jumătatea anului 2021, ce este declarat de Uniunea Europeană ca fiind anul Căilor Ferate Europene, în România nu există aprobat prin Hotărâre de Guvern Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al SNTCF ‘CFR Călători’ SA pe anul 2021. Protestăm pentru că SNTCF ‘CFR Călători’ SA nu face solicitare la CENAFER pentru a începe şcoli/cursuri de mecanici locomotivă pentru asigurarea schimbului de generaţii. Protestăm contra subfinanţării infrastructurii feroviare care micşorează viteza trenurilor de călători. Protestăm contra subcompensării operatorilor de transport feroviar de călători din România, deoarece aceasta menţine în circulaţie trenurile vechi, cu saună vara şi cu răcoare iarna”, se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România

Sindicaliștii sunt nemulțumiți și pentru că Guvernul, prin Ministerul Transporturilor şi Autoritatea de Reformă Feroviară, face „inevitabilă distrugerea operatorilor de transport feroviar de călători români, în condiţiile în care reforma feroviară pentru aceştia înseamnă în realitate creşterea nemulţumirii pasagerilor din trenurile de călători”.

CARE sunt nemulțumirile sindicaliștilor și CE probleme sunt la CFR

– trenuri vechi, fără dotări
– nu există proiecte de investiții
– veniturile și cheltuielile nu sunt aprobate
– nu există personal calificat
– nu s-au folosit bani eurpeni pentru modernizare

Sursa: Document Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, potrivit Realitatea PLUS.

„Protestăm ca toţi aceşti factori decidenţi din România să afle că vagoanele şi locomotivele, automotoarele şi ramele de pe Calea Ferată Română sunt în proporţie de 90% vechi şi din această cauză nu oferă condiţii de călătorie şi confort corespunzătoare şi nici condiţii de muncă decente şi pentru ca aceştia să înţeleagă că trebuie să cumpere urgent – pe fonduri europene existente pentru aşa ceva – trenuri noi de călători”, se mai arată în document.

Sindicaliştii atrag atenția că protestează pentru că, din cauza nepăsării şi a dezinteresului guvernanţilor faţă de transportul feroviar, românii au rămas cu trenurile vechi şi fără bani pentru întreţinerea şi repararea lor. România putea avea pe calea ferată în 2021 o treime din trenurile de călători noi şi în anul 2027 numai trenuri noi pe fonduri europene, mai spun sindicaliștii.

„Protestăm pentru că vrem ca guvernanţii să reţină că nu vrem să fim doar nişte cetăţeni europeni de mâna a doua şi pentru că vrem ca guvernanţii să înţeleagă că şi românii au dreptul să călătorească în trenuri noi ca toţi cetăţenii din celelalte ţări ale Uniunii Europene şi pentru ca Guvernul României să folosească fondurile europene existente şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi să facă posibil să avem şi în România infrastructură feroviară care să permită circulaţia trenurilor de călători cu viteze între 160 de km/h şi 500 km/h şi trenuri noi de călători care să circule cu viteze între 160 de km/h şi 500 km/h şi care să asigure confortul necesar şi temperaturi corespunzătoare unei călătorii cu trenul”, potrivit sindicatului.

Reprezentanţii Federaţiei amintesc că cele 420 de trenuri noi de tip push–pull ce ar fi totalizat 1.860 vagoane noi, respectiv 420 de trenuri noi de călători cu 4 sau 5 vagoane, fiecare ar fi asigurat necesarul trenurilor de călători din România, atât pentru operatorul de transport feroviar de stat – CFR Călători -, cât şi pentru ceilalţi operatori de transport feroviar de călători privaţi.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.