„Am făcut două etape. Primele 6 luni ce s-a întâmplat cu prețurile mari și ce se întâmplă de la 1 iulie. La energie electrică avem o creștere de 18,5%. Acea liberalizare aiuristică făcută de Guvern. 29% combustibil, pe cifre anul trecut era 4,54 lei pe litru benzina, acum e 5,90. Iar la alimente, o medie între 7 și 10% în funcție de tipul de aliment – mai scumpe sunt cele procesate. De la 1 iulie ne așteaptă liberalizarea pieței gazelor. Acolo ne așteptăm la o creștere medie de 18%. La contracte o să fie între 5 și 25%. Cei care își schimbă contractul o să aibă o creștere de 5%. Cei care nu își schimbă o să aibă o creștere de 25%. Energia electrică la fel pentru că avem încă 3 milioane de persoane care nu și-au preschimbat contractele și iar o să aibă o creștere de preț pentru că prețul reglementat se ia prețul de la Bursă și prețul de la Bursă între timp a evoluat, a crescut. Iar la alimente, pe cale de consecință, o creștere de 6%”, a declarat economistul Adrian Câciu la emisiunea „Controversat” de la Realitatea PLUS. 

„Din perspectiva euro, singura instituție care evoluează anticiclic este Banca Națională. Banca Națională a lăsat dobânzile jos, deși inflația este mai mare, deci dobânzile sunt real negative la momentul acesta. Într-un mod total atipic pentru Banca Națională. Întotdeauna a acționat prociclic. Întotdeauna creștea dobânda. Apropo de curs, modul în care a acționat Banca Națională nu va duce la o explozie a cursului pentru acest an. Ceea ce este însă probabil este ca anul viitor să avem un curs mai mare de 5. Anul acesta ne închidem în 4,95 – 4,96 (n.r. lei pentru un euro). (…) La construcții să știți că este un război care depășește granițele României. Lumea trebuie să înțeleagă un lucru. Dacă guvernele nu se vor mișca să facem o economie de producție. Să avem propriile noastre capacități de producție, întotdeauna vom fi loviți de șocurile externe. Materialele de construcții foarte multe dintre ele se importă. Prețul materialelor de construcții a explodat atât în Europa, dar mai ales prin mișcările pe care le face China în furnizarea de materii prime pentru materialele de construcții.  Avem o creștere de preț la materialele de construcții de 35%”, a notat Câciu. 

Economistul a explicat cum sunt influențate prețurile de la noi de inflație cu care se confruntă țările de unde România importă produse. 

„De la polonezi spre exemplu importăm pui și ouă. Vă uitați pe inflația de la Eurostat, cât are Polonia inflație. Are 4,5 inflație păi atunci înseamnă că orice ou va fi din Polonia voi cumpăra cu 4,5% mai scump. Un măr, pe care îl cumpărăm la fel polonez pentru că supermarketurile noastre sunt pline de produse poloneze, ungurești, cehești, nemțești, austriece, mai puține românești, din păcate, toate vor veni cu inflație. Automat, toate se scumpesc în afară de ceea ce înseamnă inflație internă. Pentru că acel produs vine cu inflație, dar acel produs nu zboară. Acel produs vine cu un camion. Când intră în țară, ai un transportator. Trebuie să îl plătești. Transportul se scumpește, combustibilul s-a scumpit. Acel produs stă într-un depozit frigorific. Depozitul frigorific se întreține cu energie electrică. Ghiciți ce, s-a scumpit și aceea. Deci adaug. La prețul lui deja umflat mai vine o dată o umflare internă. Deci nu avem cum să scăpăm de lucrurile astea”, a concluzionat Adrian Câciu. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.