Duță: Pacienții nu mai au drept la asistență medicală gratuită 

Duță: Transferul de fonduri publice către sistemul privat de sănătate este o chestiune la limita legii

Duță: Gașca din jurul lui Vlad Voiculescu, mufată la  ONG-uri care din transferul bolnavilor își iau comisioane

Duță: 300-400 de milioane de euro, transferați din sistemul public către sistemul privat

„Prețul acestui act, vorbim deocamdată de corupție morală îl vor plăti pacienții cu viețile lor, ca să fie foarte clar. S-au mai dat niște tunuri în România: privatizarea Petrom, Bechtel, dar era vorba numai de bani. De data asta este vorba de viața unor oameni, care nu vor mai avea acces la servicii medicale. Actul medical în România este garantat prin Constituție și dreptul la sănătate este gratuit. Ordonanța pe care Guvernul Cîțu a dat-o acum două săptămâni și care a fost anticipată sub aceeași formă, dar anulată în ultimul moment de Guvernul Dăncilă stipulează pe scurt că peste câteva luni de zile pacienții nu mai au drept la asistență medicală gratuită cel puțin pe segmentul de asistență medicală ambulatorie și paraclinică. Vorbim de zeci de mii, chiar sute de mii de oameni care accesau aceste servici gratuite lunar. Doi la mână, a apărut teza aceasta falsă și mincinoasă că bolnavul are dreptul să își aleagă modalitatea de tratament, respectiv stat sau privat în baza contribuțiilor pe care le plătește. Fals. Sistemul de asigurări sociale de sănătate este bazat pe contribuțiile pe care le plătim toți în mod egal, procentual, 10,7% astfel încât unii plătesc mai mult, alții mai puțin în funcție de nivelul de salarizare. Bismarck a început acest sistem, principiul solidarității adică cei mai bogați suportă și pentru cei mai săraci, dar la finalul poveștii rezultă niște servicii medicale cu anumite standarde, garantate de stat și mai ales gratuite,” a declarat fostul președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Lucian Duță la emisiunea 100% de la Realitatea PLUS.

„Transferul de fonduri publice către sistemul privat de sănătate este o chestiune la limita legii, care este în detrimentul pacienților și care sărăcește un sistem de sănătate și așa subfinanțat. Sistemul de sănătate din România este bazat pe cele mai mici contribuții sociale de sănătate, 10,7%. Nu uitați că în Austria, Germania ajunge până la 15% chiar și raportat specific pentru România la cele mai mici salarii. Noi vorbim de un sistem cu o discrepanță extrem de mare față de cele din exterior, pe care începi să îl spoliezi, adică să iei fonduri publice care ar fi generat servicii medicale gratuite și să finanțezi o parte a sistemului privat astfel încât el se transformă în profituri și în susținere pentru cei care au un singur scop prin aceste afaceri, de a obține profit. (…) Sistemul privat de sănătate trebuie să existe în România, dar el trebuie să fie bazat exclusiv pe asigurări private de sănătate. Această ordonanță ticăloasă nu vorbește nicăieri de un sistem privat de asigurări, ci de o contribuție personală adică de cash. E o diferență extrem de mare. Asiguratorul privat de sănătate îți garantează și calitatea actului medical. În România nu se doresc asigurări private de sănătate pentru că asiguratorul privat de sănătate vine peste acești privați și le cere să respecte anumite normative și îi ia la întrebări dacă greșesc. Și atunci nu se doresc,” a subliniat medicul. 

Lucian Duță a explicat de ce România nu are o secție destinată marilor arși la aproape 6 ani de la tragedia Colectiv.

„Chestiunea asta că ba PSD, ba PNL, ba USR este o minciună și o escrocherie. Niciunul nu a vrut să facă vreodată. Vorbesc mai ales de USR. Vă spun, cei de la USR și mai ales gașca asta din jurul lui Vlad Voiculescu sunt mufați la diferite ONG-uri care din transferul bolnavilor ăstora peste graniță, eventual și cu banii de la Casa de Asigurări, își iau comisioane. De aia nu vor să vină niciodată în emisiunile de genul acesta. Noi având cei mai puțini bani finanțăm și sistemul privat din România și sistemele altor țări pe baza prostiilor pe care le fac. (…) Ordonanța aceasta, transformată pe bugetul ambulatoriilor și paraclinicilor, adunat cu spitalele și cu eventualele implicații pe programe naționale se duce către 300-400 de milioane de euro, bani transferați din sistemul public către sistemul privat și la care pacienții români nu mai au acces decât dacă vin cu bani de acasă”, a declarat fostul șef al CNAS. 

Duță a mai tras un semnal de alarmă.

„Acum, când cu pandemia, în depozitele UNIFARM zace marfă de 200 de milioane de euro, care nu va mai fi vândută niciodată pentru că fie e prea proastă, fie a fost cumpărată la prețuri exorbitante și nu vrea să o mai cumpere nimeni. Au cheltuit 280 de milioane de euro și au materiale care nu se mai vând niciodată,” a notat fostul șef al CNAS, care a dat și o cifră a furtului din sănătate, pe care l-a estimat la momentul plecării sale din fruntea Casei, la 300-350 de milioane de euro anual. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.