Principala cauză a aterizării forțate a elicopterului american Black Hawk pare a fi, din primele informații, o defecțiune tehnică, însă o concluzie oficială va fi trasă după finalul anchetei.

Viorel Pană – șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Române a declarat că profesionalismul pilotului american al elicopterului Black Hawk ”a evitat o tragedie”. El a spus că cea mai probabilă cauză a incidentului a fost o defecțiune tehnică, dar o concluzie poate fi trasă după finalul anchetei.

„Pilotul american este un căpitan foarte tânăr, îi tremurau picioarele și mâinile, foarte emoționat, dar sub control. A luat o decizie care a salvat vieți, elicopterul nu a avut o prăbușire controlată, ci o aterizare controlată. A fost evitată o tragedie în primul rând datorită profesionalismului pilotului american.

32 de aeronave erau în acel moment în zbor, în timpul antrenamentului, și toate s-au întors. Echipa care a coordonat de la sol demonstrația aeriană și-a făcut datoria, dar și echipa Poliției Rutiere, în mod cu totul deosebit. Prin acțiunea lor s-a evitat pierderea de vieți omenești. Cel mai probabil, o defecțiune tehnică. Pilotul a reușit să mențină elicopterul sub control și să-l aterizeze.

CITEȘTE ȘI: Elicopterul militar american care a aterizat forțat în centrul Capitalei a fost ridicat și dus într-o bază a MaPN

Piloții fac parte din trupele americane dizlocate la baza Mihail Kogălniceanu, colaborarea cu aceste trupe e deja veche”, a spus șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Române, joi seara, la un post TV.

Conform primelor declarații din anchetă, pilotul american a observat, la unul din senzorii de la bord, că a fost semnalată prezența particule de metal în uleiul dintr-una din cutiile  de transmisie ale elicopterului, astfel că în orice moment, se putea rupe una din piese, notează sursazilei.ro.

Echipajul a luat decizia de a ateriza imediat, chiar în mijlocul traficului, pentru că nu a riscat să ajungă nici măcar la aeroportul Băneasa, aflat la 2-3 minute de zbor distanță. Aceleași surse au declarat pentru Sursa Zilei că pilotul nu a anunțat, însă, coordonatorul de la sol că va ateriza forțat, astfel că toate forțele de ordine de jos au fost luate prin surprindere. Și cu atât mai mult ceilalți piloți, care au fost anunțați de incident, la acel moment fiind, în aer, alte 62 de aparate de zbor, care participau la antrenament – elicoptere și avioane. Toți piloții au auzit pe radio de comunicații “Black Hawk down, abort, abort”, fără să știe, la acel moment, că echipajul american a aterizat, totuși, cu bine.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.