„Acolo unde au intervenit concesionarii, au făcut intervenții și nu au fost pagubele atât de mari. Efectivele au crescut. Cred că avem undeva între 12 și 15 mii de urși. Nu avem perimetru, nu mai au loc. Dacă noi nu extragem trofeele, urșii bătrâni din zonă, care ocupă teritoriul, urșii mici nu au ce căuta, nu mai intră în habitatul lor. Dacă ursul bătrân îi gonește cu ursoaică, cu pui, normal că ei au ieșit. Sunt prea mulți pe arealul pe care îl avem. Noi am pus tot timpul ursul înaintea omului. Sunt nouă țări din UE care vânează controlat. Finlanda vânează între 8 și  16% din efective. Vă mai dau exemple. Și Finlanda, și Suedia și Norvegia și Slovacia și Slovenia, Polonia, toate țările astea se bucură de turiști care vin să vâneze ursul, iar noi ne batem joc de acest bun al poporului care e patrimoniul statului din care să se încaseze bani. În fiecare an avem 200 de cazuri când ursul coboară și atacă. La urși trebuia să mergem pe vânătoare controlată. Slovacia vânează 200 de capete pe an.  Norvegia vânează 300. Și țările astea sunt europene. De ce nu aplicăm legile europene și la noi în România?”, a declarat fostul primar al Bușteniului, Emanoil Savin la emisiunea 100% de la Realitatea PLUS.

Militanții pentru drepturile animalelor susțin însă că nu se cunoaște cu exactitate numărul urșilor din România și că animalele ar putea fi și chiar trebuie relocate.

„În Munții Banatului, spre exemplu, nu mai există urși. Au fost împușcați și nu mai există. Se pot reloca acolo. Trebuie să construim niște sanctuare cum este cel de la Zărnești. Nu sunt mulți urși care coboară. Domnul primar de la Sinaia mi-a spus că de 10 ani niciun urs nu a fost relocat din Sinaia. Sunt 7 urși. Păi acești urși, 7, mai luăm 7 de dincolo, se pot duce într-un sanctuar. Lângă Băile Tușnad există observatoare de privit urși. Se încasează niște bani. Li se pune urșilor mâncare lângă observatoare, urșii coboară și turiștii  îi văd. Acolo se poate face o rezervație pentru acești urși. Mai mult, Uniunea Europeană, prin Directiva 43 din 92 ne spune că ursul e specie protejată și atunci trebuie luate gradual mai multe măsuri pentru a elimina aceste incidențe. Că le pui garduri electrice, că îi reloci. Sunt alte măsuri pentru care iei bani de la Uniunea Europeană. Bani pentru garduri sunt la Ministerul Mediului de câțiva ani de zile și nu se deblochează, dar această ordonanță (n.r. care permite inclusiv împușcarea urșilor) care a fost dată acum este numai pentru împușcarea urșilor. (…) Au fost cazuri în care ni s-a cerut să vindem urși. Noi nu avem o zonă de carantinare pentru urși ca să îi vindem. Și atunci este nevoie să avem măcar o rezervație sau două în care toți urșii ăștia să fie ținuți în niște țarcuri electrice cei care au coborât să li se dea mâncare și să îi vindem. Se poate face pe bani europeni și nu costă mult. Ursul care coboară într-o localitate trebuie tranchilizat, cipat și relocat. Și atunci s-a rezolvat problema. Dar nu îl lași să coboare și astăzi și mâine și poimâine. Ca să eviți incidențele. Scrie asta și în directiva europeană și în Ordonanța 57/2007. Deci nu ai voie să împuști ursul. Să găsești toate metodele pentru a evita aceste incidențe, dar de 10 ani de zile nu s-au mai relocat urșii. Asta e problema. Ministerul Mediului prin Garda Forestieră de ani de zile avea obligația să reloce acești urși să arate zonele în care nu sunt urși să îi reloce. Nu a făcut lucrul acesta”, a declarat Marius Marinescu, președintele Federației pentru Protecția Animalelor si Mediului. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.