„Am plecat de la inflație 2,6% în decembrie 2020. Acum suntem la 5%, în iulie 2021 și vom fi la cel puțin 5,6% sau 6,4%, a se citit ce scrie BNR în raportul de inflație că există o marjă de incertitudine de 0,8%, în decembrie 2021. Dacă facem un arc peste aceste procente vedem o creștere de 92% și o creștere de 105% a ponderilor de inflație. Ca să înțeleagă românii, la un salariu mediu brut de 5.696 de lei, în iulie românii au în buzunar minus  294 de lei, iar în decembrie vor avea în jur de 320 de lei în minus. Adică banii îi au, dar nu mai au aceeași valoare. Ce puteai să cumperi cu 5.696 de lei în decembrie 2020, nu o să mai poți să cumperi aceleași lucruri în decembrie 2021”, a declarat economistul Adrian Câciu la emisiunea 100% de la Realitatea PLUS. 

„O să spun 100% a avut dreptate. Pentru că de fiecare dată când și eu și domnul Ialomițianu (n.r. Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe) am spus că există acest puseu inflaționist, această presiune, veneau tot felul de specialiști ai puterii care spuneau că fabulăm și se foloseau de același domn Mugur Isărescu, care nu voia neam să spună adevărul despre evoluția inflației. (…) Inflația aceasta de astăzi, de 5% are două cauze mari. 40% din ea are cauze externe, ca românii să știe. Pentru că guvernanții au început deja să spună, cum dădeau vina pe pandemie anul trecut, acum spun pentru că economia globală este inflaționistă avem și noi inflație. 60% sunt cauze interne, deja le știți: prețul la energie, transport, combustibili.   Adică, consumul pe de o parte a crescut. Pe de altă parte, avem această liberalizare a prețului la energie”,  a explicat analistul economic. 

„Guvernatorul BNR astăzi i-a dat trei semnale dure domnului Cîțu că politicile guvernamentale sunt falimentare. Este pentru prima oară de când a venit această guvernare de dreapta când guvernatorul are o atitudine mai dură față de guvernul de dreapta.  Asta a fost de fapt o schimbare de atitudine a BNR față de modul în care Guvernul vine să compenseze efectele negative ale politicilor prociclice”, a concluzionat Câciu. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.