Este haos pe aeroportul din Kabul. Mii de oameni se grăbesc să părăsească Afganistanul, după ce talibanii au preluat puterea. Zborurile comerciale şi cele de tranzit au fost anulate, iar trupele americane aflate la comanda aeroportului ajută la evacuarea misiunilor diplomatice, a civililor, dar și a străinilor. Între timp, Europa se teme de un nou val de migranți, relatează Realitatea PLUS.

Mii de afgani au blocat aeroportul încercând să plece din ţară, după ce insurgenţii talibani au intrat în Kabul. Forțele americane au recurs la focuri de armă pentru a liniști mulțimea disperată.

Trupele americane se află la comanda aeroportului și ajută la evacuarea diplomaților, dar și a civililor străini. SUA au trimis încă 1.000 de soldați pentru a asigura securitatea pe aeroportul din Kabul.

Între timp, cei rămași în țară se tem de noua putere, iar situația devine tot mai tensionată. Rețelele de socializare sunt împânzite de imagini care arată bărbaţi cu faţa vopsită în negru, legaţi cu frânghii la gât în timp ce sunt plimbați de talibani pe străzi.

Libertățile femeilor afgane, câștigate în urmă cu 20 de ani, sunt grav încălcate acum. Talibanii umblă din ușă în ușă și fac liste cu fete și femei cu vârste cuprinse între 12 și 45 de ani, care ar putea fi forțate să se căsătorească cu luptători islamiști. Totodată, femeile sunt obligate să-și părăsească locurile de muncă și sunt înlocuite cu bărbați. Nu au voie să studieze sau să se îmbrace după bunul plac, iar burqa a devenit obligatorie în toate spațiile publice.

Lumea întreagă fierbe din cauza deteriorării situației din Afganistan. Este intens discutată și problema refugiaților. În timp ce Austria își păstrează linia dură și spune că va trimite înapoi solicitanții de azil, Albania își deschide porțile pentru a primi fugarii afgani.

SUA şi alte 65 de ţări au semnat o declarație comună prin care este specificat faptul că cetăţenilor afgani şi străini care vor să părăsească țara trebuie să li se permită asta. 

Sursa foto: captură youtube

Sursa: Realitatea de Diaspora

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.