27 de români sunt în continuare blocați în Afganistan, ceilalți au fost evacuați. Unii dintre aceștia au fost preluați cu avioane din UK și SUA, iar ceilalți așteaptă aeronava trimisă de Guvernul României.

Unii români sunt păziți de soldați ai NATO, alții au fost preluați de o aeronavă aparținând forțelor aeriene britanice. Autoritățile internaționale au scos mai multe curse pentru mai mulți străini de pe teritoriul ocupat acum de talibani, însă, deocamdată, zborurile sunt rare de pe aeroportul din Kabul.

Au fost 35 de români surprinși în Kabul pentru care Ministerul de Externe a făcut o celulă de criză pentru a fi repatriați.

“În continuarea informărilor anterioare privind eforturile de evacuare a cetățenilor români aflați în Afganistan, MAE precizează următoarele:

Împreună cu Ministerul Apărării și Forțele Aeriene Române au fost parcurse în regim de urgență, pe parcursul zilei de ieri și al nopții, proceduri pentru deplasarea avionului militar la Kabul în vederea evacuării cetățenilor români. Procedurile, extrem de complexe, sunt finalizate, urmând a fi obținută în foarte scurt timp și ultima autorizație de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor.

În cursul nopții zilei de 17 august au părăsit Afganistan încă 16 cetățeni români. De la momentul apelului MAE de ieri către cetățenii români aflați încă în Afganistan și care nu-și notificaseră prezența, de a contacta Ambasada României de la Islamabad, a fost înregistrată prezența a încă 7 cetățeni români.

În acest moment, conform evidențelor MAE, mai sunt 27 de cetățeni români aflați în Afganistan”, a transmis MAE.

Criza umanitară din Afganistan atinge cote alarmante. Imagini sfâșietoare vin de pe aeroportul din Kabul unde mii de oameni încearcă să fugă din țară după ce talibanii au cucerit și capitala. Oamenii au luat cu asalt avioanele și cei care nu au avut loc s-au agățat de aeronave. Mărturiile lor arată disperarea din capitala Afghanistanului. 

Kabul era ultimul oraș mare care rămăsese necucerit de talibani, iar occidentalii estimau, la retragerea trupelor, că va dura luni până ce Capitala Afghanistanului va fi cucerită. În realitate, în doar câteva zile controlul a fost preluat de talibani. Asta a însemnat că toate țările au fost luate prin surprindere, iar sute de cetățeni străini au rămas captive în capitala infernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.