Senatorul USR Adrian Wiener a explicat vineri, în emisiunea ”Culisele statului paralel” moderată de Anca Alexandrescu, de ce nu iese USR-PLUS de la guvernare, optând pentru varianta depunerii unei moțiuni de cenzură împreună cu AUR, o înțelegere controversată. Acesta a acuzat și ”o preluare ostilă” a Guvernului de către Florin Cîțu. 

Senatorul a declarat că USR-PLUS crede în continuare că actuala coaliție este soluția cea mai bună pentru țară, dar că nu mai poate gira acțiunile premierului Florin Cîțu.

”Avem încredere în coaliție că este oportunitatea reformei statului. Încă credem acest lucru. Depinde de deciziile care se vor lua în coaliție…
Cert e că cu premierul Cîțu nu mai putem continua colaborarea. Nu mai avem încredere în angajamentul lui pentru programul de guvernare, pentru construcția coaliției, nu mai credem că premierul e capabil să gestioneze un guvern de coaliție, un guvern atât de mare care se cheamă România. 
Vom depune moțiunea dacă asta rămâne ultima soluție pentru plecarea lui Cîțu. Noi ne dorim să continuăm proiectul guvernării pentru că este singura garanție că ne îndreptăm spre o direcție bună.
Putem reconstrui coaliția, continuând ce am promis electoratului”, a spus Wiener.

Senatorul a acuzat că de joi este în derulare îndepărtarea USR-PLUS de la Guvern și a explicat că plecarea miniștrilor din alianță nu ar face decât să prelungească actuala criză. Mai mult, aceștia au proiecte în care cred și la care lucrează pentru a face ce le-au promis alegătorilor. 

”Este o preluarea ostilă. Îndepărtarea noastră din Guvern este în desfășurare, sunt îndepărtați oameni. De ieri se întâmplă acest lucru. 
Plecând din Guvern, premierul rămâne încă 45 de zile sau chiar mai mult, deci prelungim această criză, și 2 – există lucruri în ministere care nu țin de ședințele de guvern și miniștrii noștri le fac, legate de Ministerul Sănătății, PNDL și altele care trebuie gestionate zi de zi. 
Nu putem abandona ce s-a obținut cu atât de multă migală pentru un moft, de aceea nu plecăm. Este opțiunea nucleară în cazul în care nici moțiunea nu va trece”, a mai spus Wiener. 

În privința înțelegerii cu AUR pentru depunerea moțiunii de cenzură, senatorul a dat asigurări că este vorba despre rezolvarea unei probleme punctuale – demiterea premierului – pe viitor neexistând posibilitatea unei colaborări, întrucât viziunile sunt total diferite. 

”Nu există niciun fel de alianță, parteneriat, viziuni. Există o alianță de conjunctură, dată de aritmetica parlamentară. Nu există niciun fel de consens nici politic, nici administrativ, pentru nimic, nici cu PSD, nici cu AUR. Nu vom guverna împreună chiar dacă artimetica parlamentară va permite acest lucru”, a mai spus Wiener. 

CITEȘTE ȘI: Analiza crizei politice: minciună, incoerență și impostură. Care e greșeala majoră a lui Florin Cîțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.