Coșea: Pe termen lung soluțiile sunt legate de o nouă viziune guvernamentală

Coșea: Trebuie plafonate prețurile la energie

Coșea: Agricultura, trebuie să fie salvată urgent

Coșea: Guvernul trebuie imediat să treacă la acțiune

Coșea: Nu putem evita mișcări sociale

„Sigur că România a progresat, toate lucrurile progresează. Problema este că în momentul în care ne aflăm acum, situația este atât de gravă încât putem să pierdem acest progres. Putem să ne întoarcem la o pătură sau la un bec de 25 de wați, ceea ce ar fi groaznic pentru ce s-a întâmplat cu România în ultimii 30 de ani”, a avertizat profesorul de economie Mircea Coșea la emisiunea „Legile Puterii”, de la Realitatea PLUS. 

„Cred că pe termen lung soluțiile sunt legate de o nouă viziune guvernamentală. Nu știu dacă această coaliție are capacitatea să facă așa ceva. Dacă trebuie să plecăm de la faptul că România nu mai poate suporta o situație absolut jenantă. Și anume, resursele pe care le avem nu contribuie la progresul țării. România e o țară care are o problemă de fond, de structură. Și anume nu putem crea valoare adăugată peste media europeană deoarece suntem într-o situație  absolut rușinoasă, cu o industrie manufacturieră, cu o agricultură care nu își valorifică produsele. Așa încât ceea ce creăm noi,  valoarea adăugată românească este sub media europeană și lucrul cel mai grav este că o parte din ea se capitalizează în exterior, și nu în țară. Ca să facem pasul spre mai mult, trebuie o altă viziune. Această viziune nu știu dacă este aptă să apară la actuala coaliție. Poate cu alți oameni din actuala coaliție. Nu știu ce să spun, dar cred că va trebui făcut un pas important. Poate cu alegeri anticipate, nu știu. Oricum, nu se mai poate cârpi de la o zi la alta”, a subliniat economistul. 

„Pe termen scurt sunt două lucruri care trebuie făcute. Sunt de părere că trebuie plafonate prețurile la energie. Sigur că îmi dau seama ca economist că este un lucru puțin straniu. Pentru că într-o economie liberă nu poți să plafonezi prețurile administrat, dar suntem într-o situație cu totul excepțională, în care piața aceasta nu funcționează ca o piață liberă. În care piața aceasta aduce prejudicii grave poporului și economiei românești. Deci în situație excepțională se iau măsuri excepționale. Una dintre aceste măsuri, pe care eu o propun și o susțin este plafonarea prețurilor pentru o anumită perioadă. PSD a spus pentru un an. Eu aș spune că un an este prea puțin. Ar trebui mers la mai mult, timp în care, pe baza unui program bine structurat, făcut nu de politicieni, ci de specialiști, producția de energie în România trebuie să crească și trebuie eficientizată balanța energetică a României, poate chiar cu începerea extracției de gaz din Marea Neagră. A doua problemă, marea resursă a României, care este agricultura, trebuie să fie salvată urgent”, a punctat Coșea.  

„A treia măsură. Nu putem să nu luăm măsuri imediate pentru salvarea populației aflate în dificultate nu numai energetică, ci în dificultate de supraviețuire. Există în România populație care are venituri sub 1.000 sau puțin peste 1.000 de lei, care nu poate supraviețui. Așa încât pensiile și veniturile mici trebuie suplimentate imediat. Această populație trebuie ajutată. Ajutată cu orice, prin vouchere, dar ajutată imediat, nu numai prin legea consumatorului defavorizat pentru că este greu de pus în aplicare. Până la această dată nu se știe cum se va aplica, nu se știe cine va plăti. Deci Guvernul trebuie imediat să treacă la acțiune. Altfel se va întâmpla un lucru foarte clar. În luna noiembrie se va intra în România într-o criză de lichiditate, pentru că oamenii nu vor mai avea bani. La prețurile care sunt, puterea de cumpărare va scădea foarte mult. Facturile nu se vor mai plăti pentru că nu se pot plăti. Și asta înseamnă blocarea sistemului de producere și transport a energiei. Toate societățile vor intra și ele într-o situație gravă. Va fi un număr mare de falimente la întreprinderile mici și mijlocii, asta înseamnă șomaj. (…) Migrația va crește, oamenii vor pleca. Nu poți să îi mai ții în țară. Iar lucrul cel mai important va fi acela că nu putem evita mișcări sociale. Ori mișcările sociale în România, în condițiile în care clasa politică este atât de fragilizată în aceste lupte interne, înseamnă încă un blocaj economic. Cred că e timpul să se trezească toată lumea și să înțeleagă că înainte de a face politică trebuie să mâncăm”, a concluzionat profesorul de economie. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.