Stocurile de gaze ale Europei se află la cel mai redus nivel din cel puţin 10 ani. Un anunț deloc încurajator acum, când iarna bate practic la ușă. Prețurile, aflate deja la un nivel record, ar putea continua să crească.

În ţările europene şi Marea Britanie, centrele de stocare sunt pline în proporţie de 72%, comparativ cu 94% în aceeaşi perioadă a anului trecut şi o medie de 85% în ultimii 10 ani până la sfârşitul lunii septembrie, relatează Reuters, preluat de HotNews.ro.

Depozitarea gazelor este utilizată ca rezervă pentru perioadele de cerere ridicată şi de aprovizionare restrânsă.

Nivelurile scăzute actuale, cu puţin înainte de sfârşitul perioadei de refacere a stocurilor pe piaţa europeană a gazelor, sunt un motiv de îngrijorare, spun observatorii pieţei.

Sezonul gazelor de iarnă, când preţurile sunt de obicei mai mari şi se scoate mai mult gaz din depozite pentru a satisface cererea, începe pe 1 octombrie şi continuă până la sfârşitul lunii martie.

„Prognozăm că stocurile europene vor fi de aproximativ 78% din normal la 1 octombrie, când vom ajunge în sezonul de iarnă iar pierderea stocurilor va perturba piaţa”, a spus Russell Hardy, director general al firmei de tranzacţionare a energiei Vitol.

Recent șeful grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a avertizat că prețul gazelor naturale din Europa, deja la un nivel ridicat, ar putea creşte şi mai mult din cauza capacităţilor scăzute de stocare.

”Este foarte mult, toţi experţii spun că Europa nu va putea să recupereze decalajul şi să majoreze nivelul gazelor stocate. Europa va intra în perioada de toamnă-iarnă cu un deficit în capacităţile subterane de stocare”, a avertizat șeful Gazprom, într-o conferință online. 

În acest context, oficialul a anunțat că este posibil ca prețurile, care în Europa ”au bătut deja toate recordurile”, să continue să crească. 

Cât privește situația din România, autoritățile au anunțat deja reducerea facturilor la gaze și electricitate. Vorbim de peste 7 milioane de familii care vor beneficia de ajutorul pentru plata facturilor la gaz și curent. Ajutorul va fi dat între noiembrie și martie, relatează Realitatea PLUS.

La gaze, factura va scădea cu 25%. De această măsură vor beneficia 2,3 milioane de gospodării, dintr-un total de 3,6 milioane. Este vorba despre cei care au un consum anual între 100 și 1.200 de metri cubi/an.

Numărul gospodăriilor care pot beneficia de ajutot pentru electricitate, vorbim de aproximativ 5 milioane gospodării, care au un consum lunar între 30 de kWh şi 200 de kWh. Tot ceea ce se află sub 30 de kWh se încadrează la Legea consumatorului vulnerabil.

Autoritățile promit că nu va fi nevoie de un dosar. Pur și simplu reducerea se va vedea în factură.

Sursa: Realitatea Financiara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.