De la 1 octombrie 2021 cetăţenii români nu vor mai putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie în Marea Britanie ci doar un paşaport valabil, aminteşte Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

„Începând cu data de 1 octombrie 2021, cetățenii europeni nerezidenți (care nu sunt protejați de Programul de Înregistrare a Cetățenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord exclusiv în baza pașaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar). Astfel, începând cu această dată, cetățenii români nerezidenți nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărții de identitate”, informază Ministerul Afacerilor Externe.

Cartea de identitate poate fi utilizată pentru a intra în Marea Britanie până pe cel puţin 31 decembrie 2025 de către persoanele care:
– deţin statutul EU Settlement Scheme settled sau pre-settled
– deţin un permis de muncitor transfrontalier (frontier worker permit)
– sunt un vizitator pentru probleme de sănătate S2 (S2 Healthcare Visitor)
– sunt un furnizor de servicii elveţian (Swiss Service Provider)

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020 şi libera circulaţie între cele două a luat sfârşit pe 31 decembrie 2020. De la 1 ianuarie 2021, Marea Britanie a implementat un nou sistem de imigrare pe bază de puncte care acordă prioritate aptitudinilor profesionale şi talentului, în locul ţării din care provine o persoană.

În cadrul noului sistem, cetăţenii UE, SEE şi Elveţia pot continua să viziteze Marea Britanie fără a solicita o viză şi, în majoritatea cazurilor, pot rămâne în ţară pentru o perioadă de până la şase luni, pentru o gamă variată de activităţi, incluzând turismul, vizitarea membrilor de familie şi a prietenilor, studii pe termen scurt şi activităţi legate de domeniul afacerilor, precum evenimente şi conferinţe.

Pentru a munci sau studia în Marea Britanie pentru o perioadă mai mare de şase luni, doritorii trebuie să aplice pentru o viză. Cei care doresc să viziteze Marea Britanie pentru o perioadă mai mare de şase luni pentru a beneficia de tratament medical privat sau ca vizitator academic, trebuie să aplicce pentru o viză standard de vizitator (Standard Visitor Visa). Cei care doresc să viziteze Marea Britanie pentru a se căsători sau a forma un parteneriat civil sau pentru a notifica acest lucru, trebuie să aplice pentru o viză de căsătorie/parteneriat civil (Marriage/Civil Partnership Visa).

 

Sursa: Realitatea de Diaspora

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.