Ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu, anunță eliminarea excepțiilor de la plata impozitelor și a contribuțiilor pe venit în mai multe sectoare economice, inclusiv in IT, cercetare sau construcții. 

Ministrul Dan Vîlceanu a vorbit marți despre o variantă la care se lucrează pentru eliminarea acestor excepții, invocând echitatea și corectitudinea unora față de alții.

„Cred că, pentru toată lumea, varianta ideală este să plătim taxe mici și toți să le plătim. Din punctul meu de vedere, în acest moment trebuie să fim atenți la ce se va întâmpla în viitor, pentru că România are o problemă cu forța de muncă, și aici mă refer la faptul că oamenii pleacă din țară și toată lumea clamează taxarea destul de ridicată a muncii în România.

Și atunci, bineînțeles, că luăm în calcul și asemenea variantă”, adică de eliminare a excepțiilor aplicate la mai multe categorii din anumite sectoare economice, a anunțat Dan Vîlceanu, marți, la o televiziune de știri.

Ministrul nu a numit exact care sunt domeniile vizate, întrebat fiind dacă este vorba și de cercetare, construcții sau IT.

„Sunt mai multe categorii. Toate excepțiile de la plata impozitului pe venit și la plata contribuțiilor pe venit, plus excepțiile la plata impozitelor și taxelor locale, sunt undeva la 3% din PIB. E o sumă foarte mare. Este o chestiune de echitate, corectitudine. Unii plătesc, alții nu (…) Este o variantă, mă refer la toate excepțiile. De altfel avem și critici din partea Comisiei și altor organisme internaționale. (…) Este greșit, din punctul meu de vedere, ca toată lumea să plătească contribuții și să fie categorii care sunt exceptate de la plata contribuțiilor. Din punctul ăsta de vedere există tot felul de plafoane introduse pentru plata contribuțiilor și a impozitelor”, a explicat Vîlceanu.

Ministrul de Finanțe a precizat însă că o decizie se va lua după consultarea cu cei din sectoarele respective.

„Căutăm o variantă în care regula de taxare să fie una generală și bineînțeles că nu se poate întâmpla peste noapte acest lucru, ci în pași astfel încât populația și antreprenorii să facă față unor măsuri. (…) Nu este vorba de a schimba regula peste noapte, ci pur și simplu căutăm soluții astfel încât salariile mici să crească dar și în zona de salarii mari, acolo unde este forța de muncă înalt calificat aceasta să rămână în România și să nu plece în străinătate”, a mai spus Vîlceanu.

Sursa: Realitatea Din PNL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.