Decizia ministrului Sănătății, Cseke Attila, prin care a distribuit în țară anticorpii salvatori primiți din Italia naște un scandal uriaș. Sunt acuzații că dozele au fost împărțite după criterii geografice, nu în funcție de specialiștii din spitalele respective, și, mai mult, chiar după ”culoarea politică”. Joi seară, în emisiunea ”Legile puterii”, de la Realitatea Plus, specialiștii au explicat în ce cazuri este foarte eficient tratamentul și în ce unități medicale poate fi trimis. 

Carmen Dorobăț, medic infecționist la spitalul ”Sf. Parascheva” din Iași, a explicat că tratamentul cu anticorpi monoclonali este foarte eficient atunci când este administrat înainte ca starea pacientului să fie gravă, deci mai puțin în secțiile ATI. 

”Am văzut un număr mai mare de doze la spitale Covid care au secții de ATI, deci un număr mai mare de pacienți. Trebuie dat precoce pentru ca starea pacientului să nu se agraveze. Este deosebit de eficient dacă este administrat la timp”, a spus medicul.

Specialistul în sănătate publică Ioana Stăncel a acuzat că tratamentul a fost distribuit în spitale unde nu poate fi folosit la maximum. Aceasta a precizat că în unitățile unde ajunge tratamentul trebuie să existe specialiști care să utilizeze terapia respectivă și o linie care să poată interveni în cazul efectelor secundare. 

Ioana Stăncel a criticat și decizia Guvernului Cîțu de a nu primi în Ministerul Sănătății specialiști în sănătate publică. 

”Sperăm să mai primim acești anticorpi salvatori de vieți. 
În București s-au dat doar 5 doze pentru copii pentru că avem mai multe spitale care tratează Covid. 
Tratamentul trebuie distribuit la nivelul centrelor care au cazuistică mare, personal medical și condiții de oxigen pentru a trata pacienții. 
Ce nu a fost respectat este alocarea la acele facilități medicale unde pot fi folosiți la maximum. 
Anticorpii sunt o minune în primele zile de boală. Cu cât stadiul este mai avansat clinic, sunt mai puțin eficienți. Faptul că a ajuns la un centru de pneumologie dintr-o zonă rurală din Brașov…

Tratamentul este necesar peste tot, problema e că nu în toate locurile pot fi folosiți și monitorizați. 
Spitalul ”Pantelimon” a primit doar 10 doze, are Unitatea de Primiri Urgențe plină și pacienți care așteaptă pe scaune. Spitalul privat ”Pelican” din Oradea primește 8 doze – vine în siajul unei grupări care a coordonat tot ce înseamnă sistemul sanitar recent. Au primit tratamentul cei care l-au solicitat și au pus presiuni pentru a le primi. Dacă am face o hartă, am putea vedea exact culorile politice. 

Nici în SUA această terapie nu se face în toate spitalele. Terapia cu anticorpi monoclonali este nou apărut. 
Aceste terapii necesită un anumit timp de transport. Atrag atenția că pentru orice resursă care e precară apar rețele false. Le atrag atenția oamenilor să nu se lase furați de acest miraj, tratamentul se distribuie doar prin intermediul Ministerului Sănătății”, a declarat expertul în sănătate publică. 

LISTA unde a fost distribuit tratamentul

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.