„Mic ghid de supraviețuire cu partenerul de guvernare” ar trebui să se intituleze broșura cea mai citită în cele două partide zilele acestea. Iar dacă nu există așa ceva, strategii celor două formațiuni ar trebui să-l conceapă și să-l răspândească urgent la toți membrii, pentru că vor avea nevoie de el încă dinainte de a depune jurământul de credință.

În ciuda analizelor, corecte în mare parte, care dau PSD drept câștigător detașat al negocierilor pentru noul Guvern cu PNL, situația pe termen lung este mai delicată și mai complicată de atât. Desigur că PSD are ministere mai importante și mai bănoase, în timp ce PNL nu are nici măcar nume care să poate ține piept războiului declarațiilor care va urma în curând între liderii celor două partide.

Și deși nimeni nu crede că această alianța conjucturală nu va rezista nici măcar până la prima rotativă, când PSD ar trebui să primească premierul și ministerele mai puțin importante și strategice pe care le deține acum PNL, analiza pe termen lung arată că ambele partide sunt obligate să câștige și să nu dezamăgească, dacă nu în luptă directă cel puțin prin comparație cu partidele din opoziție.

Orice înfrângere a alianței PSD – PNL va fi câștigul USR sau/și AUR care vor capitaliza toate erorile și gafele din guvernarea. Frica de a nu fi canibalizate de partidele din opoziție ar trebui să-i convingă pe social democrați și pe liberali că singura lor soluție este să colaboreze astfel încât să reușească să ferească țara de crizele multiple ce se anunța în viitorul apropiat.

Dacă criza politică e aproape rezolvată pentru moment, unitatea alianței va ajuta și în lupta cu pandemia. Coerența politică este apoi o condiție necesară pentru a adopta măsuri eficiente și inspirate atât din punct de vedere sanitar cât și economic.

Provocarea cea mai mare vine însă tot dinspre economie unde divergențele ideologice și interesele financiare ale celor partide, de multe ori contradictorii, vor trebui să fie armonizate și susținute de ambele părți oricât de disonantă va fi situația în care se vor afla cele două mari blocuri politice.

Lumea i-a auzit până mai ieri pe toți pesediștii cum spuneau că există banii pentru majorarea pensiilor cu procentul promis de 40%, dar din cauza ticăloșiei liberalilor seniorii noștri vor trebui să aștepte vremuri mai bune. La fel cum o țară întreagă i-a auzit pe liberali cum jurau că desființează toate pensiile speciale și că doar pesediștii sunt vinovați pentru zecile de miliarde pe care au fost forțați să le împrumute.

PSD și PNL trebuie să facă posibil un mic miracol în politica românească și să găseasca drumul până la viitoarele alegeri fără a se eroda prea mult în fața celor două partide importante din opoziție. Un miracol ar trebui și pentru a șubrezi opoziția la viitoarele alegeri astfel încât „rotativa” inaugurată acum să se perpetueze cât mai mult posibil exclusiv între PSD și PNL.

Prinse între ciocan și nicovală, PSD-PNL trebui să facă acrobație și echilibristică și să se păcălească și pe ele însele că această formulă de guvernare e singura și cea mai bună soluție pe care o putem avea.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.