Ministrul Energiei, Virgil Popescu, are aura unui tehnocrat care indiferent ce ar spune și în ce condiții de stres ar vorbi nu ar fi capabil să scoată un porumbel pe gură. Ca un politician experimentat, de cele mai multe ori, Virgil Popescu grăiește fără să spună de fapt nimic, aceleași platitudini și clișee rostogolite pâna la el oricum în toată presa de toată lumea.

Și totuși. Criza provocată de liberalizarea pieței prețurilor din energie, curent și gaze în primul rând, a provocat deja vîrtejuri miniștrilor din multe state dezvoltate ale Europei, iar la București abia ce încep să apară primele semnale ale unei crize economice mult mai grave și mai periculoase decât precedenta cea mai groaznică recesiune din 2008-2010.

Panicați de facturile uriașe și prost calculate la energia electrică, ministrul Energiei și premierul au ieșit în declarații publice încercând să liniștească milioannele de români care trăiesc în pragul sărăciei și să-i asigure că, la limită, dacă nu se descurcă statul cu companiile de electricitate, atunci e în puterea consumatorilor să își regleze problema cu furnizorii de electricitate.

„Facturile trebuie stornate. Oamenii nu trebuie să plătească penalități şi facturile trebuie refăcute. Furnizorii trebuie să facă din oficiu acest lucru.” Declarând asta ministrul Energiei încurajează populația la nesupunere civică prin neplata facturilor la diverse servicii.

Dincolo de ineditul situației, declarația nu e periculoasă prin efectul probabil pe care îl va avea asupra cetățenilor, catastrofal poate pentru bugetul statului, ci mai ales prin ceea ce exprimă în sine. Sfatul ministrului către populația speriată de facturile uriașe la curent e recunoașterea statului care a eșuat și despre care ne-a mai vorbit și președintele acum câteva luni în urmă.

Neputința acum declarată a puterii politice de a se lupta cu interesele marelui capital și incapacitatea coaliției de guvernare, care altfel deține aproape monopolul voturilor în Parlament, de a găsi soluții rapide și eficiente la o problemă despre care știau că va apărea de ani de zile.

Desigur, inflația și prețurile tot mai mari la energie fac ravagii în multe state din lume, așa cum am văzut în Kazahstan, dar există și țări care au știut și au putut să ia măsuri eficiente și să-și protejeze cetățenii în fața acestei crize multiple. La noi maximum pe care au putut să-l inventeze politicienii a fost apelul la bunul simț al populației să nu își plătească facturile.

Nu m-ar mira ca o astfel de gafă să fie răsturnată în mentalul românesc și ministrul Virgil Popescu să devină mai degrabă simpatic în ochii unora. Deși e greu de crezut că sărmanii care efectiv nu își vor putea achita facturile vor avea așa multă înțelegere față de cineva care nu face nimic, dar ne îndeamnă pe noi să facem totul și să ne asumăm riscul de a plăti și mai mult decât spun facturile așa greșite cum au venit acum.

Rămâne întrebarea: dacă ai noștri guvernanți au astfel de reacții haotice și fără niciun efect la începutul crizei, când încă nici nu se pot imagina efectele asupra cetățenilor, ce vor face ei când criza va lovi în plin țara noastra?

În buna tradiție în care ne-au obișnuit până acum politicienii, cel mai probabil, vor reuși cumva să transfere costul real al crizei tot în cârca sărmanilor oameni.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.