Analistul politic Miron Mitrea spune că singura soluție de rezolvare a crizei facturilor la gaze și curent este intervenția statului în controlul prețurilor.

„Tot ce discutăm despre facturi și prețul energiei este în afara logicii. România importă doar 20% gaze. Majoritatea societăților sunt ale statului. Ne-am destructurat piața de gaz, fără să gândim. Legea consumatorului vulnerabil ar putea, cât de curând, să se aplice tuturor. Unii au fost vulnerabili de la început, alții vor deveni în 6 luni. România își produce 80% din gaz. Nu trebuie să ne comparăm și să fie de acord cu ce ni se impune de la Bruxelles. Am spart coșul comun la gaz și energie electrică la sfatul unor specialiști de la Bruxelles, care cunosc doar piețele lor, iar România a mers riscant. Este necesar ca statul să reia coșurile la energie și gaz să revină la un control al prețurilor, astfel încât și societățile să trăiasca. Dacă intrăm așa cum ne propune Virgil Popescu intrăm într-o morișcă. Are niște idei absolut stupide și greșite.

„Degeaba primesc subvenție de 20 de lei, dacă factura e de 500”

Problema de fond e factura foarte mare, nu compensarea de cîțiva bani. Dacă cineva îmi dă 20 de lei la o factură de 500 de lei, nu mă încălzește. Problema este prețul imens la energie într-o țară care își produce aproape singură necesarul.

Statele trebuie să ia măsuri ferme atunci când populația și econmia sunt în pericol. Statele puternice au consumat energie pe rupte, s-au îngrășat, iar acum ne pun și pe noi la cură, deși suntem slabi”, a declarat Miron Mitrea.

O bună parte din companiile de stat sunt beneficiare ale creșterii de prețuri. Dacă prețul este la 1.700 de lei, la Hidroelectica se încasează acești bani, pe care înainte nu-i încasa, pentru că se vindea la comun energia obținută din cărbuini, hidro sau nucleară. Crescând prețurile foarte mult, devin rentabili cei ce produc energie verde. Dacă am trecut de 100 euro megawattul deja există un beneficiu rezonabil și la energia verde. Cei de la Bruxelles au reușit să facă renabilă energia verde, dar au aruncat costurile în spatele oamenilor și companiilor. Este greșit ce se întâmplă. Orice măsura luată, rezolvă doar pe moment. CSAT să stabilească faptul că statul trebuie să intre în controlul prețurilor care să asigure tarife suportabile. Dar nu poate statul să facă asta, pentru că Iohannis ne propune un învățământ altfel despre încălzire globală.

„Dacă nu rezolvăm creșterea exagerată la un produs pe care noi îl avem, intrăm în colaps”

Nu asta e problema, ci că suntem în pandemie și intr o criza energetica ce este capabilă să reseteze România. Este o problema reala încălzirea globală, iar peste 50% din ea este provenită din ASIA și doar 20% din Europa. Asta pentru că europenii și-au mutat acolo producția. Aportul Europei este în reducere, dar Asia și restul lumii nu se uită către acest domeniu.

Nu mai reușește nimeni să facă ordine în facturi. S-a creat un haos greu de soluționat, nu mai vorbim de oamenii care trebuie să dea în judecată furnizorii. Dacă nu rezolvăm creșterea exagerată la un produs pe care noi îl avem, intrăm în colaps. Cresc prețurile în statele în care nu exista energie, de ce să crească și la noi?.

Marii traderi de energie au cumpărat ieftin și mult, în avans, iar acum fac bani pe spatele nostru. Nu sunt un intervenționist, dar nici nu se poate să stai degeaba cînd are loc o astfel de crimă împotriva populației și a economiei”, a mai spus analistul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.