Raed Arafat face apel la răbdare și responsabilitate după ce Curtea Constituțional a decis că ordonanța guvernului care impunea masca obligatorie în spațiile publice este neconstituțională. Secretarul de stat în MAI a anunțat că românii mai au de așteptat câteva săptămâni până la o decizie clară despre ridicarea restricțiilor.

Șeful DSU a anunțat că „măsurile se vor aplica dacă este nevoie, dar în spaţiul închis ele rămân valabile. Dacă dorim în faza asta şi în spaţiul închis să nu se poarte, să ne trezim acasă cu toții izolați…

Suntem pe trend de scădere şi trebuie să fim atenți să nu stricăm momentul ăsta şi să începem din nou să creștem. Mai avem puţin timp şi vom trece la măsurile de relaxare aplicate şi în alte ţări”, a explicat Raed Arafat marți seară, la o televiziune de știri.

„Decizia privește procedura prin care s-a adoptat Ordonanţa de Urgenţă din care lipsește, înțeleg, avizul Consiliului Legislativ, care este aviz consultativ, dar obligatoriu. Este clar că este o problemă procedurală. Până se publică măsurile rămân valabile. După ce se publică există 45 de zile de corectare, timp în care legea se suspendă după care se anulează din corpul ordonanței”, a mai precizat Arafat.

În același timp, întrebat despre reluarea petrecerilor din Centrul Vechi de exemplu, Raed Arafat a anunțat că va avea loc „când se va ajunge la cifre scăzute, noi sperăm că anul acesta. Totul e optimist acum. Poate fi și martie-aprilie. Vedem când scade. Ne e teamă că lumea o să spună că e gata, s-a rezolvat când mai e un pic, mai avem poate o săptămână-două să vedem că cifrele ajung la scădere constantă, sub 10 mii, sub 5 mii. Norocul nostru e că această variantă (Omicron – n.red.) este putin patogena, putin agresiva, dar mai circula si cealalta varianta (Delta – n.red.) din cauza careia mulți ajung la Terapie Intensivă”.

Curtea Constituțională a declarat, marți, neconstituțională în ansamblu OUG 192 din noiembrie 2020, pentu că a fost adoptată cu încălcarea prevederilor referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de Consiliul Legislativ. CCR a precizat, de asemnea, că prevederile Legii 55 rămân în vigoare, urmând să fie eliminate doar prevederile introduse prin OUG 192, declarată neconstituțională în ansamblu. 

 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.