Președintele Klaus Iohannis, prezent la summitul extraordinar al NATO, a declarat că România și românii nu au de ce să se teamă, pe fondul conflictului din Ucraina, mai ales că un grup de luptă al Alianței Nord Atlantice va avea baza în țara noastră. 

„Avem o  veste foarte bună, deja NATO a aprobat grupul de luptă ce va fi poziționat în România, este acel grup de luptă pentru care Franța va fi națiune cadru. Vor mai fi discuții legate de ce țări vor mai trimite trupe în acest grup.

Voi prezenta îngrijorările noastre față de securitate Republicii Moldova, de situația energetică și economică a acesteia și voi insista asupra ideii că frontul estic trebuie consolidat”, a declarat Klaus Iohannis.

Vezi video AICI

ÎNTREBĂRI

Cum va lucra România la securitatea proprie?

K. Iohannis: Securitatea începe de acasă. Am decis la CSAT să creștem apărarea de la 2% la 2,5% din PIB. La ministerul Apărării și Armată se lucrează la un plan îmbunătăți de dotare. Ne dorim să avem aliații la noi, dar și apărarea noastră solidă.

Liderii statelor UE și NATO, președintele SUA, Joe Biden și șeful NATO, Jens Stoltengerg vor discuta toate strategiile de securitate în contextul războiul din Ucraina.

De asemenea, se discută și despre cum ar putea răspunde NATO la un posibil atac nuclear.

Cum se face consolidarea flancului estic?
K. Iohannis: Poziționând forțe armate în primul rând. Avem nevoie de apărare antirachete, echipament foarte modern. Lucrurile nu mai sunt așa simple, cu un avion și un tanc nu mai poți câștiga mare lucru.

Cum putem sprijini Ucraina în fața armelor chimice?
K. Iohannis: Nu putem porni de la premisa că cineva le folosește, sunt interzise. Sperăm să rămână așa și semnatarii actelor internaționale să respecte ce au promis.

Sunt justificate îngrijorările privind Republica Moldova sau țara noastră?
K. Iohannis: Nu sunt justificate, românii pot sta liniștiți, România este în siguranță. Nici îngrijorările legate de Moldova nu sunt justificate în afară de speculațiile din presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.