După o lungă perioadă în care am așteptat de la Palatul Cotroceni acțiuni ferme, iată că președintele Klaus Iohannis a decis să ia taurul de coarne. Șeful statului a avut astăzi cel mai bun discurs al mandatului și a transmis politicienilor că trebuie să mai și guverneze. În interesul poporului sărăcit pe zi ce trece și împovărat cu mai multe griji ca niciodată. Comandantul suprem a trasat liniile clare în care trebuie să se încadreze cabinetul Ciucă, în perioada următoare. Cu o criză ce se transformă în uragan de categoria 5, misiunea generalului de armată care conduce acum țara nu pare a fi una ușoară. 

Adesea, liderii coaliție vorbesc pe voci diferite, ceea ce nu e de bun augur pentru o țară aflată chiar lângă linia frontului. Discursul lui Iohannis a fost unul îndreptat spre popor, însă mi-e teamă ca va rămâne doar un simplu discurs. Iar românii, stimați aleși ai patriei, nu se hrănesc cu vorbe, nu plătesc facturi cu promisiuni și s-au săturat de gogorițe anunțate pe la televizor pentru că, nu-i așa, vine campania electorală. Sper că ne-am deșteptat puțin și că vom alege așa cum nu am făcut-o niciodată, cu mintea limpede și în interesul patriei. Dar până atunci mai e drum lung și trebuie să supraviețuim provocărilor, de la o zi la alta. Viața a devenit pentru tot mai mulți dintre noi un maraton. Unul pentru a găsi mijloacele de a supraviețui încă o zi. Și încă una. Trebuie să găsiți, stimați guvernanți, parale și pentru cei săraci. Adică pentru o parte tot mai mare din populația acestei țări. Pentru aleșii locali ați găsit ceva rezerve în visterie. Trebuie să vă rămână câteva firimituri și pentru cei mai amărâți dintre noi.

Primarii vor avea salarii mai mari de luna viitoare. Da, se poate, pentru alții. Asta pentru că legea care le majorează veniturile a trecut azi de Camera Deputaților, care este for decizional, și merge la promulgare. Prin această modificare, noile lefuri ale primarilor și șefilor de consilii județene se vor calcula în funcție de venitul minim pe economie din 2021, ajuns la 2.300 de lei și nu de cel din 2019, când era 2.080 de lei. Vă dau și câteva exemple: edilul Capitalei va ajunge să câștige 23.000 de lei, față de 20.800 de lei, cât are acum. Primarul unui municipiu de județ ar urma să primească și el în plus aproape 2.000 de lei, iar primul om al unei comune va încasa cam 1.000 de lei în plus, cât o pensie minimă.

Apropo, azi e ziua mondială a salariului minim. Ar trebui, întreb ironic, să urăm La mulți ani celor peste 1,6 milioane de români care încasează această bătaie de joc la final de lună? Sau poate luați atitudine, stimați politicieni, să îmbunătățiți nivelul de trai în această țară? Așa cum spunea și Klaus Iohannis, nu e drept și e imoral ca prețul crizei să fie plătit de cei mai vulnerabili, adică de bunicii care ne-au construit nouă o țară. Așa cum și noi, aici la Realitatea am cerut de atâtea ori. Iată că seniorii obțin o victorie importantă. Șeful statului a bătut palma cu Ciolacu iar pensiile vor fi majorate din nou în acest an. Cel puțin așa ne promite liderul PSD. Vom face calcule. Sunt sau nu bani la buget pentru acest efort financiar? Cât ar putea primi fiecare bunic în plus pe cuponul de pensie? Sper să nu rămână doar majorări pe foaie, asta pentru că prețurile cresc pe bune și pare că acest trend nu se va opri prea curând.

Mi-aș dori să văd și intervenții de urgență în sectoarele care ar putea aduce plus valoare pentru economie. Investițiile trebuie implementate cât mai repede în zonele ce pot consolida bugetul țării. Industrie, infrastructură și, mai ales, agricultură. Spunea șeful statului că avem depozite, dar nu avem stocurile necesare pentru a preveni criza alimentară. De partea cealaltă, fermierii noștri avertizează că pot rămâne cu recoltele pe câmp, nevândute și ca nu-si vor putea recupera nici macar banii investiți. Asta din cauza războiului pornit de Vladimir Putin. Așa cum vă spuneam și ieri, portul Constanța este total blocat. În prezent, mii de tiruri și sute de vapoare cu cereale din Ucraina stau la cozi pentru a trece cu marfa în România. În momentul în care va începe recoltarea și în ţara noastră, agricultorii avertizează ca riscă să nu-şi mai poată trimite marfa la export. Asta din cauza fluxului mare de marfă trimisă din țara vecină. La ora la care vorbim, 16 milioane de tone de porumb și 13,5 milioane de tone de grâu sunt blocate în Ucraina și Rusia, după cum arată un raport al World Food Programme, o organizație umanitară care ajută țările defavorizate cu hrană. Păi, în acest caz, nu ar fi o soluție ca recolta să rămână la noi în țară, dragi politicieni? De ce nu ar putea statul să cumpere cerealele autohtone, la un preț rezonabil, pentru a-și umple depozitele goale?

Apocalipsa alimentară nu este o simplă expresie inventată de media pentru a speria poporul cu televizorul. ONU avertizează că, pe lângă cele 43 de milioane de oameni afectați de foamete, alți cel puțin 325 de milioane vor suferi din cauza conflictului de care se face responsabilă Rusia criminalului Putin. Și, pentru că tot vorbim despre război, Kirill – patriarhul Moscovei – aliatul lui Putin, a decis să își facă și el parte din prada de război. Astfel, bisericile din Crimeea ocupată vor intra sub directa sa păstorire. Până acum, „armata eliberatoare”, binecuvântată chiar de Kirill să semene teroare prin crime și violuri, a furat 500.000 de tone de cereale din Ucraina în valoare de 100 de milioane de dolari. Cifrele sunt prezentate într-un raport oficial realizat de Departamentul de Stat al SUA. Aliații au identificat cel puțin trei nave de marfă rusești suspectate că transportau hrana pe care au jefuit-o de la poporul vecin nouă. Mai mult, oficialii de la Washington spun că ideea Rusiei este să profite de cerealele furate, prin vânzare în Africa sau Orientul Mijlociu. Cel puțin unul din vapoare ar fi acostat în Siria aliată Kremlinului. În acest context, România poate fi unul din stâlpii Europei. Putem hrăni cel puțin 90 de milioane de oameni, după cum ne spun experții, dar riscăm să murim de foame. Și nu pentru că nu vom avea recolte, ci din cauza prețurilor uriașe. 

Un editorial semnat de Alexandra Păcuraru și Adrian Dragomir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.