Seceta a afectat mii de hectare de teren agricol din județul Bacău. Lipsa apei a distrus culturile de porumb, iar prețurile vor exploda în următoarea perioadă, încă o dată.

Și nu doar aici situația este disperată. Un fermier din Suceava și-a aruncat întreaga recoltă pentru că nu a mai avut cui s-o vândă. După ce a aruncat tone de mere din productia de anul trecut, producătorul spune că va pleca la muncă în străinătate.

Un fermier din din județul Bacău este printre cei care se confruntă cu efectele secetei prelungite. Pământul arid a compromis în totalitate porumbul. „Lipsa precipitațiilor și un sol mai nisipos ne-a adus în situația în care cultura este compromisă 100%.”, spune fermierul.

Deși investițiile au fost consistente, iar cheltuielile pe masură, cultura este compromisă.

 „Se vede lipsa precipitațiilor cu ochiul liber. Nu este fir de apă. Nu are nicio șansă să se maturizeze și îl vom lua ca atare pentru furajarea animalelor”, spune acesta.

În tot județul, porumbul a fost afectat din cauza caniculei extreme și a lipsei precipitațiilor. „Producția va fi foarte mică. După ce cunosc eu în județul Bacău, nu cred că va fi mai mare de 40%”, mai spune agricultorul.

Și în județul Suceava situația este la fel de grea. Ionel Custrin are o livadă de mere de peste un hectar, însă a fost nevoit să scape de ele pentru că nu le voia nimeni. Patru tone de mere au ajuns pe câmp. „Oamenii nu au vrut să le ia nici măcar pe gratis”, spune un producător, tânărul fiind foarte dezamăgit și nu vede un viitor bun pentru cultură.

„Cred că în doi-trei ani tăiem livada și lăsăm terenul arabil. Luna viitoare plec din țară și voi veni doar în vacanțe. Nu am ce să fac aici. Se pierd prea mulți bani și nu am ce să fac”, mai spune tânărul producător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.